Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Merkverdige tildragelser på Castle Fraser

Om lag 30 kilometer fra Aberdeen ligger det imponerende slottet Castle Fraser, en av Skottlands mest vidgjetne bygninger. Den fem etasjer høye giganten fra det 16. århundret er den største i sitt slag, og ligger vakkert til på en eiendom på 140 hektar. Et ekte skotsk slott, populært blant turister, bryllupsplanleggere – og spøkelser!

Å bygge granittkjempen var ikke lett. Den daværende godseieren Michael Fraser startet byggingen av slottet i 1575, men det var ikke ferdig før 61 senere. Det ble foretatt små endringer helt frem til det 19. århundre, og slottet har mange særegenheter: Gjestene ble lurt, spionert på og avlyttet via hemmelige trappeganger og hull i veggene. Lairds Lug sørget for at lorden visste nøyaktig hva folk sa om ham i den Store Hallen.

En fotogen herregård

Hver eneste del av slottet forteller en historie om ulike perioder i skotsk historie. Den store hallen har moderate middelalderbuer i taket, mens østfløyen har en overdådig dekorert spisesal fra det 17. århundre. Fraser-familiens portretter, møbler og samlinger spiller fortsatt en viktig rolle. Biblioteket er i sin helhet bygget i Regency-stil. Der holder portrettet av Charles Mackenzie Fraser et vaktsomt øye med de besøkende.

Det er ikke bare slottsinteriøret som er verdt et besøk. Den omkringliggende eiendommen er like populær. Om sommeren er dette et yndet pikniksted, med et nettverk av gangveier gjennom skoger, enger og den sjarmerende inngjerdede hagen. Slottet er så fotogent at produsentene av The Queen (med Helen Mirren som dronning Elizabeth i 2006) brukte det mye i filmen sin.

Charles Mackenzie Fraser

Det spøker på slottet

Det fortelles mange historier om Castle Fraser. Om natten hender det at de som jobber der hører et uforklarlig pianospill og ser en dame i hvitt vandre omkring. Det sies å være gjenferdet av Lady Marie Augusta Gabrielle Berengere Blanche Drummond, som døde av tuberkulose her i 1874. Den mest beryktede historien handler om en prinsesse som skal ha blitt drept i det grønne rommet og deretter slept ned en steintrapp. Det sies at trappetrinnene nå er dekket med blod, fordi blodflekkene ikke lot seg vaske vekk.

+ Les mer

“Et skotsk slott trenger noen spøkelseshistorier”

Se beliggenheten på kartet

Castle Fraser, Inverurie AB51 7LD, Storbritannia

En vandring rundt slottet

De to viktigste vandrerutene er: Miss Bristow's Trail (2 kilometer) og The Alton Brae Trail (2,5 kilometer). Den første går gjennom skogen forbi gamle slottsruiner, den andre fører de besøkende til en dam funn av vannfugler, øyenstikkere og frosk. Hvis dette ikke er stimulerende nok for ungene, er de velkomne til Woodland Secrets Play Area, en magisk skog med en tipi, en sti dekket med bambus og en gigantisk xylofon. Her er det mange steder å gjemme seg, og alt er bygget av naturlige, bærekraftige materialer.

Den inngjerdede hagen