Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Venezias hellige drøm

San Marco-basilikaen er som hentet fra et eventyr: store kupler og tårn, elegante buer, forgylte mosaikker og storslagne helgenbilder. Og det er bare utvendig! Venetianerne selv får ikke nok av basilikaens fasade. Interiøret i San Marco-basilikaen, som er tilegnet byens skytshelgen, er enda vakrere.

"Den vakreste salongen i verden som er verdig å ha himmelen som tak" - slik beskrev Napoleon den verdensberømte Piazza San Marco. Venetianerne kaller den ganske enkelt "La Piazzetta": Det er bare én ordentlig plass i byen, og det er Piazza San Marco. Det er alltid travelt her. Turister yrer omkring og tar bilder, og ivrige gateselgerne selger duefôr. Dette er en av de mest imponerende, og uansett en av de mest berømte, plassene i verden – ideelle omgivelser for et av de vakreste kirkebyggene i Europa.

Utsøkt bysantinsk arkitektur
Utsøkt bysantinsk arkitektur

Venezia

Et av verdens arkitektoniske undere

Ikke alle lar seg umiddelbart sjarmere av overdådigheten i San Marco-basilikaen – Mark Twain beskrev den som "et digert, vortete insekt på meditasjonstur". Den engelske kunstkritikeren John Ruskin tok derimot de største superlativene i bruk, og beskrev basilikaen som et av verdens arkitektoniske undere. Og Napoleon var så betatt at han tok med deg en håndfull edelsteiner fra Pala d’Oro-alteret hjem som suvenirer.


Blant de talløse kunstverkene i San Marco-basilikaen er alteret det absolutte høydepunktet: Pala d’Oro er en symfoni i gull, emalje og edelsteiner, komponert av 250 paneler laget i middelalderen av flere gullsmeder. Selve basilikaen ble bygget i det 11. århundre i bysantinsk stil, med form som et gresk kors, med en kuppel i hver av fløyene. I århundrenes løp har basilikaen gjennomgått drastiske renovasjoner, utbygginger og restaureringer, og som resultat finner vi både bysantinske og renessansepregede trekk. I dag er de fleste enige om at det var Ruskin, og ikke Twain, som hadde rett.

“John Ruskin beskrev basilikaen som et av verdens arkitektoniske undere”

Kaffe med Casanova

Basilikaen er den mest berømte attraksjonen, men Piazza San Marco er også omgitt av flere andre imponerende bygninger. På begge sider av plassen står de lange arkadene i Procuratie Vecchie og Procuratie Nuove. Ved siden av basilikaen ligger Dogepalasset og Campanile, klokketårnet som er nesten 100 meter høyt. Fra toppen av tårnet har man en fantastisk utsikt over de fem kuplene på San Marco-basilikaen og resten av Venezia. Utekafeene rundt piazzaen er også berømte, blant annet den historiske Caffè Florian, der Casanova, Goethe, Proust og Dickens alle har drukket kaffe. Prisen på en espresso er astronomisk, men utsikten er ubetalelig.