KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Inkaenes hellige dal

De majestetiske ruinene av Machu Picchu, inkaenes hellige by, ligger gjemt mellom toppene i Andesfjellene. Palassene, plassene og templene i Machu Picchu ligger i en høyde på 2430 meter over havet, og ble bygget omkring 1440. Et besøk i dette "nye" verdens underverk, en av Sør-Amerikas mest populære attraksjoner, er nærmest obligatorisk når du reiser til Peru.

Machu Picchu ligger i Urubamba-dalen. Navnet Machu Picchu betyr "Urgammel topp" på quechua, språket til urbefolkningen. Den nærmeste byen, er Cusco, som var hovedstad i det gamle inkaimperiet, og som kan nås fra Lima med fly. Derfra går det flere veier til Machu Picchu, en svært populær turistdestinasjon. Det er nødvendig å bestille på forhånd, ettersom antallet turister per dag er begrenset for å beskytte området.

Huayna Picchu-fjellet

Inkakeiserens hellige by

Byggingen av Machu Picchu tok til omkring 1440 på ordre fra keiser Pachacuti. Ingen vet med sikkerhet hvilken funksjon byen hadde. Den kan ha vært en residensby for keiseren og hoffet hans. Samtidig kan beliggenheten ha hatt en religiøs betydning. Byen er fullstendig omgitt av elven Urubamba, som var hellig for inkaene, og de mange templene understreker den religiøse karakteren. Inkaene forlot byen rundt 1530. De spanske kolonistene oppdaget aldri Machu Picchu. Det var ikke før i 1911 at amerikaneren Hiram Bingham kom over inkakomplekset ved en tilfeldighet.

Inka-arkitektur

Templene og palassene i Machu Picchu ble bygget av digre granittblokker, noe som er typisk for inkaarkitekturen. Blokkene ble hugget ut med bemerkelsesverdig grundighet - det er praktisk talt umulig å få så mye som en nål inn mellom dem.

Et godt eksempel er Soltempelet. Denne ruinen står på byens høyeste punkt, Torreón. Inkaene tilba solen som sin viktigste gud, og jo høyere tårn, desto helligere sted. Dette tempelet er også der de fleste ritualene ble utført.

Soltemplet
Inka-ruten

Inka-ruten

Inka-ruten er en av de mest populære vandrerutene i Latin-Amerika. Dette er ruten inkaene gikk for å nå Machu Picchu. Den lengste ruten er 88 km lang, og går gjennom det overveldende landskapet i Andesfjellene. De fleste bruker fire dager på turen, og man kan campe langs ruten. Men du bør være forberedt: På grunn av den tynne luften i fjellene, bør du være i god form. Antallet vandrere som tillates, er begrenset, så det er nødvendig å bestille på forhånd.

+ Les mer

Se kartet

Machu Picchu, Aguas Calientes, Peru

Toget til Machu Picchu

Man kan også nå Machu Picchu på mer komfortabelt vis. Landsbyen Aguas Calientes, også kjent som Pueblo Machu Picchu, ligger bare to kilometer unna inkabyen, og har en jernbanestasjon. Togturen fra Cusco tar om lag tre og en halv time, med praktfull utsikt til Andes underveis. Kjøp togbilletten på forhånd, spesielt i månedene mellom mai og september, da det gjerne er stor trafikk.

+ Les mer

Toget til Machu Picchu
Andesklippehane

Faunaen rundt Machu Picchu

Machu Picchu imponerer ikke bare ved sine inkapalasser og -templer – omgivelsene er like fantastiske. Faunaen er helt spesiell. I tillegg til de typiske lamaene og alpakkaene, som ble brukt som husdyr allerede på inkaenes, kan du se brillebjørner, kolibrier og andesklippehane (gallito de las rocas, Perus nasjonalfugl) i denne delen av Andesfjellene. Hold øye med himmelen også. Kanskje du får se kondorer i jakt etter byttet.