KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Den hemmelige inngangen til Anne Franks hus

Anne Franks dagbok er uten tvil en av de mest berømte dagbøkene i verden. I skjul i et hemmelig anneks i det som nå er kjent som Anne Franks hus skrev hun om sin frykt, sine plager og sine drømmer for fremtiden. Et besøk i dette huset i Prinsengracht 263 i Amsterdam bringer historien til live og gir holocaust et ansikt.

Det er vanskelig å forestille seg at den tretten år gamle Anne måtte leve i noen trange rom i Prinsengracht uten noensinne å kunne gå ut. Sammen med faren Otto, moren Edith, søsteren Margo, Van Pels-familien og Fritz Pfeffer, tilbrakte Anne to år i skjul under den andre verdenskrig. Hun delte soverom med Fritz Pfeffer, mannen som ofte irriterte henne. Pfeffer lagde rare lyder i søvne, og Anne kunne bare bruke det lille skrivebordet i soverommet når han tok ettermiddagsluren sin.

Anne Franks hus sett ovenfra
Anne Franks hus sett ovenfra

Amsterdam

Det hemmelige annekset

Det hemmelige annekset er blitt restaurert til sin opprinnelige tilstand, og fremstår nå slik det var – fra soverommet som fortsatt er dekorert med bilder av filmstjerner, dansere og kunstverker til kontorvinduet mot gaten, der Anne i hemmelighet prøvde å få et glimt av verden utenfor. De fleste besøkende blir slått av størrelsen på rommene i det hemmelige annekset. Det er vanskelig å forestille seg at åtte mennesker tilbrakte ti år i skjul på disse 75 kvadratmeterne.

Når Anne så ut av vinduet, stirret hun rett ut på et stort, hvitt kastanjetre. Hun skrev ofte om dette treet i dagboken sin, og beskrev hvordan det endret seg med årstidene. Dessverre står ikke treet der lenger, men stiklinger fra treet har blitt spredd over hele verden, slik at Annes tre fortsetter å vokse. Man kan fortsatt se kirkeklokken på Westerkerk fra annekset. Når kirkeklokkene ringer, kan man forestille seg dagboken enda tydeligere. Anne elsket lyden av klokkene, og skrev ofte om kirken i dagboken sin. Denne originale versjonen av den er utstilt i Anne Franks hus.

“Det er vanskelig å forestille seg at åtte mennesker kunne skjule seg på denne trange plassen i to år”

Kirketårnet i Westertoren i Amsterdam
Anne Franks dagbok

Dagboken

Den første dagbokopptegnelsen er fra 12. juli 1942, da Anne fikk dagboken i gave til trettenårsdagen sin. Den siste opptegnelsen er fra 1. august 1944. Tre dager senere, 4. august, ble livet i det hemmelige annekset brått avbrutt. De som levde i skjul der var blitt avslørt, og alle åtte ble arrestert og deportert. Bare Otto Frank overlevde krigen. Da han gjenfant Annes dagbok etter krigen, bestemte han seg for å utgi den. Dagboken er blitt oversatt til over 70 språk, mer enn noen annen nederlandsk bok noensinne. Det har blitt solgt over 30 millioner eksemplarer av boken.