KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Frihetsgudinnen

Frihetsgudinnen er et symbol på frihet, håp og Den amerikanske drømmen. Hver dag går det båter fra Battery Park til Liberty Island, der Frihetsgudinnen står og speider ut over byen. Selv om statuen ikke ser spesielt stor ut fra Manhattan, er hun et imponerende skue sett fra øya. Besøkende kan gå hele veien opp til toppen, og til og med se ut fra kronen hennes.

Frihetsgudinnen er tegnet av den franske billedhuggeren Frédéric Bartholdi, som arbeidet med statuen i ni år. Bartholdi baserte tegningene til denne helamerikanske skulpturen på en statue han hadde planlagt for fyrtårnet ved inngangen til Suezkanalen. Egypt hadde imidlertid ikke råd til en slik statue. Takket være ulike innsamlinger ble statuen omsider kjøpt av det franske folket og gitt til USA i anledning hundreårsjubileet for den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Frihetsgudinnen på Liberty Island
Frihetsgudinnen på Liberty Island

New York

“Spissene på kronen symboliserer de sju hav og de sju kontinenter”

Flammen har en lang historie

En skulptur full av symbolikk

Den 46 meter høye statuen veier 225 tonn, og ble skipet hit i 214 kasser. Sokkelen var ikke inkludert, og måtte betales av New York by. Det er årsaken til at frihetsflammen i mange år var utstilt i Madison Square Park. Det tok ti år før statuen omsider ble satt opp der den nå står. For å være sikker på at statuen skulle kunne motstå sterk vind, konstruerte Gustave Eiffel (kjent for Eiffeltårnet) en robust ramme av metall og stål.

Frihetsgudinnen er full av symbolikk. Det opprinnelige navnet hennes var "La liberté éclairant le monde" (Friheten opplyser verden). Fakkelen hun holder i høyre hånd representerer frihetens lys. I venstre hånd bærer hun en bok med inskripsjonen "July IV MDCCLXXVI" (4. juli 1776). Det er datoen da den amerikanske uavhengighetserklæringen ble underskrevet. Og så har man kronen, med sju spisser som symboliserer de sju hav og de sju kontinenter.

Frihetsgudinnen ved solnedgang

En titt under skjørtet hennes

Selv om et besøk på Liberty Island er en opplevelse i seg selv, kan en spasertur rundt statuen bli enda mer spesiell med et besøk på innsiden av den. Hvem som helst kan kjøpe billett, men det er bare et begrenset antall billetter tilgjengelig hver dag for adgang til kronen. Frihetsgudinnen har en heis, men de siste 33 meterne opp til kronen er bare tilgjengelig til fots: 377 bratte trinn opp en vindeltrapp. Heldigvis er det flere hvileplattformer der du kan få igjen pusten og beundre den geniale stålkonstruksjonen som bærer statuen. Anstrengelsen har sin belønning: Fra de 25 vinduene i kronen har man en fantastisk utsikt over bysilhuetten på Manhattan

Vinduene i kronen på statuen