Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Sultanen og haremet hans

Topkapi-palasset dominerer spissen av neset der gamlebyen i Istanbul befinner seg. Gjennom nesten 400 år var dette det symbolske og politiske sentrum i Det osmanske imperiet. Palasset der sultanen og haremet hans en gang holdt til, er nå et vakkert museum. Det består av en rekke bygninger, sjarmerende borggårder og vakre hager, og er nå åpent for publikum.

Topkapi-palasset ble bygget mellom 1460 og 1478 som hovedresidens for sultan Mehmet, erobreren av Konstantinopel. Bygningen er en steinversjon av teltleirene til de nomadiske osmanene. Når du passerer gjennom inngangsportalen med dens hvite tårn, kommer du inn i de osmanske sultanenes verden. I kjøkkenet er det en stor samling av kinesisk porselen, som ble brakt til Tyrkia via Silkeveien. For ekstra inngangspenger får du også komme inn i boligkvarteret til kvinnene som var en del av sultanens harem.

Topkapi-palasset på neset ved Istanbul
Topkapi-palasset på neset ved Istanbul

Istanbul

Sultanens kvinner

Et besøk i palassets harem, med over 400 rom som huset sultanens kvinner, de kvinnelige slavene og barna, kan varmt anbefales. Man må betale ekstra for å besøke denne delen av palasset, og derfor er det vanligvis ganske rolig her. De vakre rommene med høye tak og rikt dekorerte vegger med fargerike fliser gir inntrykk av at kvinnene levde ganske så komfortabelt. Det var dessverre ikke tilfelle for de fleste andre beboere. Mange av kvinnene i haremet var blitt røvet fra Georgia og Kaukasus-området, eller de var tatt til fange under de europeiske korstogene, og de levde i farlige og uhygieniske forhold.


De kvinnene som ble invitert opp i sultanens seng nøt spesielle privilegier. Hvis de fødte et barn for ham, ble de flyttet enda lenger opp på rangstigen, og kunne få en egen leilighet. Sultanens soveværelse med den enorme gylne baldakinsengen er et av de vakreste rommene i haremet.

Sultanens soveværelse i haremet
Borggården ved inngangen til haremet

Et skattkammer av rikdommer

Sultanene samlet enorme rikdommer i løpet av de 470 årene de regjerte. Samlingen av kinesisk porselen i palassets kjøkken er enestående i sitt slag utenfor Kina. Celadon, det tidligste kinesiske porselenet, er jadefarget. Osmanene mente at det nøytraliserte alt som fantes av gift i maten, og verdsatte derfor dette porselenet høyt. Sultanenes klesdrakter er fortsatt svært godt bevart, for da en sultan døde, ble klærne hans omhyggelig oppbevart i forseglede poser. I Pasjehallen, der palassets garderobe ble oppbevart, kan du beundre den vakre kaftanen til Mehmet II.

Foto

  • Sultanens soveværelse i haremet: Anibal Trejo, Shutterstock