Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Operaen i Sydney: ren eleganse

Sydney-operaen i havnen står som en flåte av seilbåter i vinden. I 1955 utlyste den australske regjeringen en arkitektkonkurranse for et nytt teater- og operahus. Vinnerutkastet ble snart et verdensberømt ikon.

Mannen bak denne futuristiske bygningen var den danske arkitekten Jørn Utzon (1918-2008). Hans dristige utkast utmerket seg blant alle de andre. Utzon var en ivrig seiler, og de store, hvite takene symboliserer kjærligheten hans til denne sporten. Det er også en vidunderlig referanse til bygningens plassering i Sydney havn.

Operahusets unike hvite "seil"

En vanskelig design

Utzons design var ikke enkelt å bygge. Konstruksjonen av de hvite "seilene" viste seg å by på en enorm teknisk utfordring, som det tok fire år å finne løsningen på. Hele byggingen tok seksten år. Sydney-operaen ble innviet i 1973, og til tross for dens relativt korte eksistens, har den blitt er kjært ikon for Sydney og Australia. Den amerkanske arkitekten Louis Kahn uttalte: "Sola visste ikke hvor vakkert lys hun hadde før hun så speilbildet av det i denne bygningen."

“"Sola visste ikke hvor vakkert lys hun hadde før hun så speilbildet av det i denne bygninge."”

De hvite takene reflekterer sollyset
Inne i operahuset

1600 forestillinger i året

Året rundt settes det opp musikaler, skuespill, ballettforestillinger og selvølgelig operaer her. Det holdes om lag 1600 forestillinger i året. Komplekset har seks ulike saler, som er berømte for sin vakre akustikk. Den største av dem er konsertsalen. Det finnes også et stort utendørsområde, den såkalte forgården, der det arrangeres utendørskonserter. Et vakkert sted å tilbringe en varm sommerkveld. En kveld i operahuset trenger ikke nødvendigvis innebære en teaterforestilling eller konsert. På en vakker sommerkveld i Sydney er operabaren et perfekt sted for an matbit og en drink, akkompagnert av levende musikk. Den store terrassen har fin utsikt til operahuset og Harbour-broen.

Terrassen på Opera Bar

Under seilene

Om dagen arrangeres ulike omvisninger i operahus-komplekset. Den vanlige omvisningen gir de besøkende et gløtt av operahusets historie, og forklarer den banebrytende arkitekturen. De som er mer interessert i teatrets magi, kan også bestille en "backstage"-omvisning. Under denne omvisningen går sceneteppet bokstavelig talt opp og avslører hemmelighetene bak scenen. Forhåndsbestilling er nødvendig, og antall billetter per omvisning er begrenset.

Ta en titt under takene

Foto

  • Operahusets unike hvite "seil": gary yim, Shutterstock
  • De hvite takene reflekterer sollyset: Dan Breckwoldt, Shutterstock