Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Sydney-tårnet

Sydneys bysilhuett er ikke spesielt enestående, og bildet av byen blir stort sett definert av havnen. Men ett unntak er Sydney Tower, som er omtrent like høyt som Eiffeltårnet. Resten av byen, inkludert det berømte operahuset og Harbour Bridge, ser lite ut sammenlignet med denne 309 meter høye giganten.

Sydney Tower står i hjertet av Sydneys sentrale forretningsstrøk. Tårnet er relativt nytt, og ble fullført i 1981. I den korte tiden siden da har det byttet navn flere ganger. Det siste offisielle navnet er Sydney Tower Eye. Lokalbefolkningen kaller det imidlertid bare Sydney Tower. Tårnet rommer flere restauranter med spektakulær utsikt over byen. Den øverste etasjen fungerer som observasjonsdekk.

Sydney Tower: 309 meter over bakken
Sydney Tower: 309 meter over bakken

Sydney

Lang vei opp

Selv om byggingen av tårnet ble bestemt i 1968, tok det ganske mange år å fullføre det. Etter tretten år med planlegging og bygging var tårnet klart til å bli innviet. Og selv da var det ikke helt ferdig; det tok fortsatt noen år å fullføre bygningen. I 1998 ble høyden på tårnet økt fra 279 til 309 meter, da en ny lynavleder ble montert på toppen. Ti år senere fikk hele tårnet, inkludert kjøpesenteret i de nedre etasjene, en større ansiktsløftning.

I dag frakter høyhastighetsheiser besøkende opp til toppen av tårnet på 40 sekunder. Den øvre delen av tårnet er en gyllen "kurv" med 420 vinduer spredd ut over åtte etasjer. To etasjer huser en à la carte-restaurant og en selvbetjent buffetrestaurant. Begge spisestedene roterer, men i hver sin retning. I 2005 ble en glassbro – Skywalk – installert over restaurantene. Denne svimlende plattformen med glassgulv befinner seg 268 meter over gatene i Sydney. Glassbroen kan bare besøkes som del av en forhåndsbestilt omvisning.

Utsikt fra tårnet

4D-kino

Som om 3D-bilder ikke var nok, har Sydney Tower Eye nå fått en attraksjon som legger til en ekstra dimensjon. Kinoen i 4. etasje viser 3D-bilder av byen, strendene og havnen med ulike effekter som legger til en fjerde dimensjon. Vind, skum og til og med ild brukes for å skape disse effektene. Besøkende får en rask oversikt over byen og regionene omkring. Utenfor 4D-kinoen har besøkende tilgang til mer interaktiv informasjon. Ved hjelp av de flerspråklige berøringsskjermene på observasjonsdekket kan man lære mer om det store bypanoramaet man har foran seg.

“Vind, skum og til og med ild skaper en kinoopplevelse i 4D”

Foto

  • Utsikt fra tårnet: David Vespoli, Flickr