Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Et symbol for Aten: Akropolis

Akropolis er kanskje det aller viktigste monumentet fra oldtidens Hellas. Denne 2500 år gamle ruinbyen dominerer Aten fra toppen av Akropolishøyden. Og selv om Parthenon-templet med de berømte søylene er det mest kjente monumentet på høyden, er det bare én av de mange skattene Akropolis har å by på. Etter årevis med restaureringer reflekterer palasset, søylene og skulpturene nok en gang byens storhet, makt og velstand.

Akropolis er mye er enn et verdensberømt monument. En gang var den en by med mange bygninger, men i århundrenes løp har den forfalt voldsomt, som resultat av angrep både fra fiendtlige styrker og fra arkeologer. Bysantinerne gjorde om templene til kirker, den tyrkiske guvernøren brukte Erechtheion-helligdommen til å huse haremet sitt, og for 200 år siden kjøpe britene opp marmorskulpturene i store mengder. Heldigvis har mange av bygningene blitt restaurert siden den gang. Ta en spasertur gjennom dette forunderlige stedet, som er den vestlige sivilisasjonens fødested.

Akropolis på toppen av høyden
Akropolis på toppen av høyden

Athen

Parthenon

Et symbol på oldtidens Hellas

Parthenon er den mest fotograferte bygningen på Akropolis, og søylene er det ubestridte symbolet på oldtidens Hellas. Navnet betyr "jomfruens bolig", og ble bygget for Athena Parthenos, gudinnen som ga byen dens rikdom. Når du går rundt templet bør du legge merke til den flotte finishen og skulpturene i frontonen på hver side av fasaden. Marmorpanelene, også kalt metoper, fremstilte en gang vakkert malte og forgylte historiske tablåer, som Trojas fall. Dessverre har disse fargene forvitret i tidens løp.

Akropolis' metamorfose

Grekerne begynte restaureringen av byen på høyden for nesten 200 år siden, og fjernet alle spor av senere bygninger på Akropolis. I 1875 ble Propylaea-tårnet revet, selv om det hadde vært et landemerke i Aten i hundrevis av år. For noen få år siden kom det for en dag at ikke alle restaureringer var blitt utført profesjonelt. Mye av marmoren begynte å gå i oppløsning når metallet som ble brukt tok til å ruste. I dag har metallet blitt erstattet med titan, søylene har blitt rettet opp og veggdekorasjonene har blitt rengjort med laser. Akropolis er klar for ditt besøk.