Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Symbolet på Stockholm

Rådhuset er sannsynligvis den mest avfotograferte bygningen i Stockholm. Bygningen er spesielt fotogen i soloppgang, da silhuetten avtegner seg skarpt mot den rosa himmelen. Rådhuset er fullt av verdifulle veggtepper, malerier, gullbelagte lysekroner og messingdører. Besøkende er velkomne hele året, men i desember finner den overdådige Nobel-banketten sted her, med adgang bare for spesielt inviterte.

Den blå salen er faktisk ikke blå i det hele tatt. Da arkitekt Ragnar Östberg kom inn i salen under byggingen, la han merke til hvordan sollyset traff de høye teglsteinsveggene, og bestemte seg for å la det røde teglet være synlig fremfor å male rommet blått. Den blå salen er tegnet som en italiensk renessanseplass, og er takket være Nobelmiddagen den mest berømte salen. Den gylne salen er imidlertid langt mer imponerende. Her er Sveriges historie fremstilt i over 18 millioner gullbelagte mosaikkfliser som funkler og glitrer i lyset.

Rådhuset: over 8 millioner røde teglsteiner
Rådhuset: over 8 millioner røde teglsteiner

Stockholm

“Bystyresalen minner om et langhus fra vikingtiden”

Mälardrottningen

Stockholms rådhus er først og fremst en fungerende administrasjonsbygning, med 200 kontorer for offentlig ansatte og en bystyresal. Men bystyresalen er ingen helt ordinær møtesal. Den ser mer ut som et langhus fra vikingtiden der høvdinger møttes, med sitt treinteriør, sine vakre veggdekorasjoner og synlige bjelker. Andre høydepunkter i rådhuset inkluderer Nord-Europas største orgel, med 10 000 piper, i den blå salen, samt den store mosaikken av "Mälardrottningen", det gamle kallenavnet på Stockholm, i den gylne salen. Hvis du klatrer til topps i det 106 meter høye tårnet – med Tre Kronor, Sveriges heraldiske symbol, øverst – får du en spektakulær utsikt over Stockholms 14 øyer.

Den gylne salen: Mälardrottningen

Stadshuskällaren: hver eneste Nobelmeny siden 1901

Marie Curie startet middagen med skilpaddesuppe, Winston Churchill fikk viltstek med knuste kastanjer, mens Pablo Neruda skylte ned en soufflé glacé-dessert med Grand Marnier. Kokken som tilbereder den årlige Nobelbanketten for 1300 gjester, arbeider i restauranten Stadshuskällaren. Her kan du spise noe fra hver eneste Nobelmeny siden 1901, og alt serveres på offisielt Nobelservise. Restauranten i den hvelvede kjelleren under rådhuset tilbereder også klassiske svenske retter med en moderne vri.

Utsikten fra det 106 meter høye tårnet

Foto

  • Den gylne salen: Mälardrottningen: bozulek, Shutterstock