KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Den ukjente soldats grav

Den ukjente soldats grav i Warszawa står i restene av det saksiske palasset som en gang huset det polske krigsdepartementet. Monumentet er tilegnet alle soldater som døde anonymt i kampen for fedrelandet. Det ble grunnlagt i 1925 til ære for de som hadde forsvart Polen under første verdenskrig og den polsk-sovjetiske krigen.

Graven inneholder levningene av en ukjent soldat, en gutt som sannsynligvis bare var 20 år gammel da han ble drept under forsvaret av byen Lwów (Lemberg). Jadwiga Zarugiewiczowa, en mor som hadde mistet sin sønn under tilsvarende omstendigheter, ble valgt til å peke ut hvilken ukjent soldat som skulle bli gravlagt under symbolet. Hun pekte på en av tre kister som var blitt gravd opp i Lwów spesielt for denne anledningen. Ved siden av graven står urner med jord fra ulike slagmarker. En evig flamme brenner, og det står alltid en æresgardist og holder vakt.

Graven med parken i bakgrunnen
Graven med parken i bakgrunnen

Warszawa

Et ensomt galleri

Monumentet befinner seg i galleriet som en gang forbandt de to symmetriske fløyene i det saksiske palasset. Dette var tidligere en av byens mest prominente bygninger, men den ble lagt nesten fullstendig i grus av den tyske Wehrmacht under en hevnaksjon. Det finnes fortsatt planer om å bygge palasset opp igjen – i likhet med andre steder som ble ødelagt under krigen – men enn så lenge har arbeidet blitt begrenset til galleriet som huser graven. Monumentet ble gjenåpnet den 8. mai 1946. Da ble urner med frisk jord fra 24 nye slagmarker også lagt til.

+ Les mer

Monumentet på Pilsudski-plassen

Se på kartet

Józefa Piłsudski-plassen
Natt ved monumentet

Et folkeinitiativ

I 1923 la en gruppe borgere ned en steinhelle utenfor det saksiske palasset for å ære de navnløse soldatene som hadde dødd under første verdenskrig og i den etterfølgende polsk-sovjetiske krigen (1919-1921). Dette var den del av en "trend". Etter slutten på første verdenskrig i 1918 begynte monumenter til ære for Den ukjente soldat å dukke opp over alt, for første gang i historien. Initiativet vakte begeistring hos general Władysław Sikorski, som sørget for at det ble utarbeidet en omhyggelig plan de neste to årene for å opprette et monument som skulle være en del av palasset. Da monumentet ble innviet den 2. november 1925, ble kisten med liket av den utvalgte ukjente soldaten først brakt til St. Johannes-katedralen for en begravelsesmesse. Deretter ble han gravlagt ved monumentet.
Æresgarde