Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Skattene i nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet i Dar es Salaam er ett av fem museer i landet som utgjør nasjonalmuseet i Tanzania. Det er et fint sted å begynne oppdagelsen av såvel hovedstaden som landet, ettersom museet fokuserer både på historien om denne delen av Afrika og på hele menneskehetens historie.

Ved innvielsen ble museet viet minnet om den britiske kongen George V, som var offisielt overhode for staten Tanganyika - det britiske mandatet som gav opphav til dagens Tanzania. Det er lite som gjenstår av den opprinnelige utstillingen som var tilegnet kongen. De viktigste utstillingsgjenstandene er nå presidentens Rolls Royce og en samling av millioner av år gamle fossiler. Museet dekker også den lange perioden da persiske bystater spilte en dominerende rolle langs kysten av Øst-Afrika.

Presidentens Rolls Royce

Den flotteste bilen fra sekstitallet

Da Tanzania fikk sin uavhengighet i desember 1961, ga den britiske regjeringen presidenten i dette splitter nye landet en Rolls Royce i gave. Modellen var en Phantom V State Landaulette, som det bare ble laget fem eksemplarer av. Taket kunne trekkes tilbake slik at president Julius Nyerere Kamba og gjestene hans kunne vinke til folk på gaten. De to neste presidentene gjorde også god bruk av luksusbilen, som ble donert til museet i 2000 som nasjonal kulturarv.

Fossiler fra Olduvai-juvet

Olduvai-juvet, en 50 kilometer lang kløft nord i Tanzania, er kjent som menneskehetens vugge, og er et av de viktigste paleoantropologiske funnstedene. De britiske arkeologene Louis og Mary Leakey og familien deres fant en stor mengde fossiler av menneskelig opphav. De eldste er to millioner år gamle, og danner grunnlaget for vår forståelse av menneskehetens evolusjon. Den mest berømte museumsgjenstanden ble oppdaget av Mary Leakey i 1959. Det er en hodeskalle av Paranthropus boisei, en (utdødd) hominide.

Paranthropus boisei
Kilwa Kisiwani

Bystaten Kilwa

Øya Kilwa Kisiwani har spilt en viktig rolle i Tanzanias historie. Fra det 13. til det 16. århundret etablerte persiske handelsfolk en bystat her. Og det var her handelsfolkenes kultur og bantustammene fra fastlandet smeltet sammen og dannet Swahili-kulturen, som fortsatt preger Tanzania. Museet viser også mange arkeologiske funn fra denne såkalte Shirazi-perioden. Omviserne gir gjerne mer informasjon om utstillingsgjenstandene.

Foto

  • Presidentens Rolls Royce: Flickr: Nokem
  • Paranthropus boisei: Flickr: James St. John