KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Den uberørte naturen i Bonaire

Nordvest på Bonaire finner du Washington Slagbaai nasjonalpark. Med ikke mindre enn 5600 hektar uberørt natur opptar parken en femtedel av øya. Den ble etablert i 1969, og er den første nasjonalparken på de tidligere Nederlandske antiller. Den består av strender, sanddyner, skoger, mangrover og saliñaer, en form for saltsjøer.

Parken er hjemmet til lokale plater og dyr, herunder mange truede arter som flamingoer, papegøyer og iguanaer. Den er også et fristed for trekkfugler, og sjeldne havskilpadder legger egg på strendene. I tillegg til ulike turveier, er det 2 bilruter i området, 28 og 45 kilometer lange. Hovedinngangen ligger på sørøstsiden av parken, om lag 5 kilometer fra landsbyen Rincon. Billetter kan kjøpe i det okerfargede lagerhuset.

Hva betyr et navn

Navnet Washington Slagbaai reflekterer en lang historie. Parken strekker seg over en rekke tidligere plantasjer. De siste eierne, som eksporterte produkter som salt, kull og aloe, kalte den nordligste plantasjen for Amerika. Ved inngangen lå et lite kontor der plantasjearbeiderne fikk utbetalt lønnen sin. Den var viktig for dem, og derfor kalte de kontoret for Washington, etter hovedstaden i USA. Navnet ble sittende. 'Slagbaai' henspeiler på slaktingen av geitene som levde her en gang, og som ble saltet og sendt til Curaçao.

+ Les mer

Nasjonalparkmuseum

Se kartet

Washington Slagbaai National Park Visitor Center, Bonaire, Nederlandsk karibia

Salthauger

Saliñaene på Bonaire

Bonaire har et stort antall saliñaer, eller saltsjøer. De største finnes i Washington Slagbaai. Tidligere lå havnivået mye høyere. Da havnivået sank, ble noe av saltvannet liggende bak korallrevene. Slik ble saliñaene skapt. Innsjøene er viktige for bevaringen av korallene. De filtrerer skadelige partikler fra regnvannet. Saltvannet er også flamingoenes favoritt.

+ Les mer

Grønn iguana

Faunaen i Washington Slagbaai

Washington Slagbaai har mange lokale arter. Den grønne iguanaen, for eksempel, finnes få andre steder, ettersom det smakfulle kjøttet gjør den til et populært jaktmål. I parken er den beskyttet, og finnes ofte mellom steiner og i nærheten av kaktuser. Sjeldne fuglearter omfatter bananaquit og spottefugl, og kan ofte ses rundt den kjølige innsjøen Pos Mangel. Hvis du er heldig, kan du også få øye på en karibisk papegøye med fantastiske farger.

Fottur til toppen av Brandaris

Fotturister vil finne tre stier i Washington Slagbaai. To av dem fører opp til Brandaris, det høyeste punktet på Bonaire. Denne 241 meter høye åsen ble tidligere brukt som fyrtårn, og navnet er en avledning av det nederlandske "Brand, daar is", som betyr "det brenner". Den beste tida å klatre opp åsen på, er om formiddagen. Senere er det ofte for varmt. Fra toppen av Brandaris, kan du på klare dager se helt i kysten av Venezuela.

+ Les mer

Ørkenlandskap
Blåsehullet Supladó

Severdigheter i naturen

Washington Slagbaai kan by på flere naturlige severdigheter. Tre kilometer fra inngangen finner du for eksempel saliñaen Matijs. Saltsjøen er et populært spisested for flamingoer. I den nordøstlige delen av parken finnes de såkalte blåsehullet Supladó, der havbølgene slår mot den traktformede bukten slik at lufttrykket skaper en spektakulær saltsprut. En annen ting man må få med seg er Boka Kokolishi, en av de mest bemerkelsesverdige buktene på øya, der den store mengden alger gir havvannet en magisk, mørklilla glød.