KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Sjekkliste for van Gogh

Et besøk på Van Gogh-museet er helt spesielt. Ikke noe annet sted i verden finner du en så stor samling malerier av Vincent van Gogh. Dermed kan besøkende følge utviklingen i verkene hans nøye. I tillegg til den permanente utstillingen, arrangerer museet også ulike temporære utstillinger.

Selv om Van Gogh nå regnes som en av de mest berømte nederlandske malerne, solgte han bare ett maleri mens han var i live. Van Gogh malte i et febrilsk tempo, spesielt mens han bodde i Frankrike. Noen ganger skapte han flere malerier på én dag. Museet stiller ut ikke mindre enn 200 malerier og 500 tegninger, i tillegg til et stort utvalg av brevene hans. Selv om et er en smakssak, og derfor umulig å sette opp en liste over de fem beste maleriene i Van Gogh-museet, er følgende fem arbeider uansett blant de meste populære.

Den største van Gogh-samlingen i verden
Den største van Gogh-samlingen i verden

Amsterdam

Van Goghs solsikker

Solsikker (1889)

Sommeren 1889 bodde og arbeidet van Gogh i Arles, en by i Sør-Frankrike. Her malte han en serie bilder av solsikker, som var ment å skulle dekorere gjesteværelset der vennen Paul Gauguin bodde. Van Gogh malte etter hvert fire slike stillebener, og bare to av dem fant han gode nok til å dekorere soveværelset til Gauguin. Senere lagde han tre kopier av disse verkene, og en av dem er utstilt i Van Gogh-museet.

Potetspiserne (1885)

Dette maleriet av en bondefamilie ved middagsbordet markerte en ny retning i van Goghs arbeider. Han ønsket å bli en god figurmaler, og betraktet dette arbeidet som en slags mesterprøve. Van Gogh eksperimenterte med ulike komposisjoner, og brukte mørke, rene farger for å gjengi virkeligheten så realistisk som mulig – uten å idealisere den, som han mente andre malere hadde en tendens til å gjøre.

Potetspiserne
Soverommet av van Gogh

Soverommet (1888)

Dette maleriet fremstiller van Goghs soverom i "Det gule huset", atelieret han leide i Arles. Dette arbeidet utmerker seg ved sine lyse, kontrasterende farger, det tykke laget av maling og den merkelige romorganiseringen. Bakveggen på rommet ser ut som om den skråner. Dette skyldes ikke en feil fra malerens side, men er basert på virkeligheten: denne delen av det gule huset var faktisk skrå. I andre områder virker motivene skjeve fordi perspektivet ikke er riktig. Van Gogh malte med vilje motivene "flate", og fjernet alle skyggene, slik at verket skulle ligne et japansk trykk.

Iriser (1890)

Fra 1889 til 1890 var van Gogh innlagt på et psykiatrisk sykehus i Saint-Rémy. I denne perioden søkte han tilflukt i å male naturmotiver. Mot slutten av krisen, rundt 1890, viet han seg for det meste til å male blomster-stillebener. Han malte enorme buketter av fiolette iriser. En av dem viser en bukett mot en lysegul bakgrunn. De ulike komplementærfargene bare forsterker fargebruken. Tidligere, i Blomstereng ved Arles (1888), hadde Van Gogh allerede malt de lyse, fiolette irisene som fascinerte ham så sterkt.

Detalj av Iriser
Hveteåker med kråker

Hveteåker med kråker (1890)

Hveteåker med kråker er et av van Goghs mest berømte malerier, og sannsynligvis det man har spekulert mest over. Det ble laget bare uker før han døde. Man har argumentert med at dette kom til å bli det siste bildet hans, og at den mørke, dystre himmelen med kråker og stien som ikke fører noen steder var et dødsvarsel. Denne teorien har imidlertid aldri blitt bevist. Hveteåkre var et av van Goghs favorittmotiver.

Slapp av på Museumplein

Ekstra tips: Van Gogh-museet, Rijksmuseum og Stedelijkmuseet ligger alle tre på Museumplein. Etter et museumsbesøk er det fint å spise lunsj eller ta en drink på den store plassen, eller ganske enkelt sette seg på en benk og se på folk eller sole seg (hvis været tillater det).

+ Les mer

Museumplein

Se på kartet

Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam, Nederland