Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Kievs bankende hjerte

I hundrevis av år har Uavhengighetsplassen vært Kievs bankende hjerte og det mest historiske stedet i landet. Her har revolusjoner funnet sted (så sent som i 2014), seire blitt feiret og mange festivaler arrangert, selv i dag. Venner møtes ved Uavhengighetsmonumentet, barna leker i fontenene, og på de solfylte terrassene er det alltid fullt av folk.

Maidan Nezalezjnosti (Uavhengighetsplassen) blir vanligvis bare kalt Maidan, "plassen". Toppetasjen i det enorme Hotel Ukrayina har den beste utsikten: til venstre ligger konservatoriet, til høyre konserthuset, og i midten står det 40 meter høye Uavhengighetsmonumentet, der en statue av den slaviske gudinnen Berehynia troner på toppen. Bak monumentet ligger en fontene med helteskulpturer som representerer byens fire grunnleggere og en kopi av en byport med erkeengelen Mikael. Denne byplassen er fullstappet av symbolikk.

Maidan, Kievs bankende hjerte
Maidan, Kievs bankende hjerte

Kiev

“De mange navnebyttene for plassen reflekterer Kievs turbulente historie”

Fra myr til slagmark

Kors-plassen, Duma-plassen, Sovjet-plassen, Kalinin-plassen, Oktoberrevolusjonens plass, og omsider, Uavhengighetsplassen: De mange navnene på plassen reflekterer Ukrainas og Kievs turbulente historie. På begynnelsen av 1800-tallet var dette området ikke annet enn en myr. De første husene ble bygget omkring 1830. Under den industrielle revolusjon opplevde Kiev rask vekst, og plassen ble byens handelssentrum. Under andre verdenskrig ble plassen fullstendig ødelagt, og deretter bygget opp fra grunnen av. I 1991 ble Ukraina uavhengig fra Sovjetunionen, og plassen fikk navnet Uavhengighetsplassen. Etter det kontroversielle presidentvalget i 2004 ble Uavhengighetsplassen sentrum for Oransjerevolusjonen, en serie demonstrasjoner og protester som fulgte det tvilsomme valgresultatet. Ti år senere blusset kampen mellom pro-russiske og pro-europeiske sympatisører opp igjen. I februar 2014 ble et titalls mennesker drept og flere hundre skadet på Maidan.
Barrikader på Uavhengighetsplassen

Overnatte i nærheten av plassen

Den mest slående bygningen på Uavhengighetsplassen er Hotel Ukrayina. Den ble bygget i 1961, og gikk i mange år under navnet Moskva. Den var tegnet som et palass i staliniststil. Sovjetlederen Khrusjtsjov ga imidlertid ordre om at all unødvendig dekorasjon på bygningen skulle fjernes. Den storslagne inngangen med marmorsøyler ble tatt bort, i likhet med tallrike statuer, relieffer og den gigantiske røde stjernen på taket. Mange betrakter den digre betongkolossen som et sår for øyet. Det er planer om å rive bygningen, men inntil videre er det mulig å bestille rom der. For 50 euro kan du sove i et firestjerners rom med en femstjerners utsikt til Uavhengighetsplassen.
Stalinistisk betingkoloss: Hotel Ukrayina

Foto

  • Stalinistisk betingkoloss: Hotel Ukrayina: Clay Gilliland, Flickr