Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Krigsmuseene i Berlin

Berlin er i dag en energisk by der folk lever og arbeider, handler og fester i frihet. Men det har ikke alltid vært sånn. For bare et kvart århundre siden ble østtyskere skutt hvis de prøvde å flykte til det frie vesten, og for et halvt århundre siden sto byen i flammer. Mange av sårene har gradvis forsvunnet, men det er fortsatt mange steder i Berlin som minner oss om byens turbulente historie.

To dramatiske perioder i verdenshistorien endret Berlin for alltid: den annen verdenskrig og den kalde krigen. Hitler hadde store planer for sin "Welthauptstadt Germania", med en ny kansellibygning (som ble revet etter krigen), en ny flyplass (Tempelhof, som nå er stengt) og brede bulevarder som krevde at hele bystrøk ble revet. Og grusomhetene tok ikke slutt med krigen, spesielt ikke for innbyggerne i Øst-Berlin. Følgende tre museer er viet denne mørke perioden i Berlins historie.

Fra beryktet grenseovergang til turistfelle: Checkpoint Charlie
Fra beryktet grenseovergang til turistfelle: Checkpoint Charlie

Berlin

Utstilling i Gestapos torturkammer

Terroren under annen verdenskrig

Under nazistyret var Prinz-Albrecht-Straße en av de travleste gatene i verden. Der lå hovedkvarteret til Sicherheitsdienst, Gestapo og SS. I 1945 ble disse bygningene bombet til fillebiter. I dag står monumentet "Topographie des Terrors" ved den gjenværende delen av Berlinmuren, på stedet der torturkammeret lå tidligere. Det som begynte som en enkel friluftsutstilling om naziregimets grusomheter, har vokst til en moderne utstillingsbygning og et dokumentasjonssenter.

+ Les mer

Se på kartet

Topographie des Terrors, Niederkirchnerstraße 8, Berlin, www.topographie.de

Hemmelige Stasi-aksjoner

Det kolossale hovedkvarteret til den allmektige og fryktede sikkerhetstjenesten i DDR, Staatssicherheitsdienst, huser nå et museum. Her er utstillinger som forteller om de mange hemmelige Stasi-aksjonene, med utstillingsmontre fulle av spionasjeutstyr som små kameraer som fikk plass i døren på Trabant-biler. Minst like fengslende er de ulike rommene og kontorene som er bevart i sin opprinnelige tilstand. Besøk kontoret og de private rommene til lederen for det hemmelige politiet Stasi, Erich Mielke, og kontorene til spionene hans, møterommene og kafeteriaen for de ansatte.

+ Les mer

Kontoret til Stasilederen Erich Mielke

Se på kartet

Stasi-Museum, Ruschestraße 103, Lichtenberg, Berlin, www.stasi-museum.de

Murmuseet ved Checkpoint Charlie

Over muren ved Checkpoint Charlie

Dette murmuseet åpnet bare ett år etter at byggingen av berlinmuren tok til i 1961. Opprinnelig holdt museet til i en leilighet på Bernauer Straße, der en del av muren fortsatt er intakt, men kort etter ble det flyttet til sitt nåværende tilholdssted i nærheten av Checkpoint Charlie – den mest berømte og beryktede grenseovergangen mellom Øst- og Vest-Berlin. Der hvor folk en gang samlet seg for å planlegge flukten, kan du nå lære om murens historie. Om lag 5 000 øst-berlinere greide å flykte over til vest. De utrolig kreative måtene de tok i bruk vitner om folks oppfinnsomhet. Det er en morsom avkobling fra alle krigens redsler.

+ Les mer

Se på kartet

Museum Haus am Checkpoint Charlie, Friedrichstraße 43-45, www.mauermuseum.de

Foto

  • Utstilling i Gestapos torturkammer: Brendan Howerd, Shutterstock
  • Kontoret til Stasilederen Erich Mielke: Stasimuseum/ASTAK, Photo: John Steer
  • Murmuseet ved Checkpoint Charlie: astdui, Shutterstock