Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Underverket i Leshan

Kjempebuddhaen i Leshan er hugget i stein, og er noe helt spesielt. Verdens største sittende buddhastatue er 71 meter høy, så enorm at bare fingerneglene er større enn høyden på et menneske. Klemt mellom to fjellvegger stirrer han rolig over vannet foran seg og det hellige fjellet Emei. Denne buddhaen er et ikon som tar pusten fra deg.

Regionen rundt Leshan er fødestedet til buddhismen i Kina. De eldste templene i landet finnes rundt det hellige fjellet Emei. Gamle bronsestatuer, paviljonger, tempelhager og hundrevis av graver ligger gjemt mellom trærne, og er ofte omgitt av mystisk dis. Men uansett hvor mystisk det hellige fjellet fortoner seg, er det kjempebuddhaen ved elven som er den mest populære attraksjonen i regionen. Bratte trapper langs fjellveggen fører til statuens hode, der du kan la tiden fare mens du sitter sammen med ham og stirrer på stedet der de tre elven møtes ved føttene hans.

De lange øreflippene er del av myten

Kjempebuddhaens hemmeligheter

Opprinnelig ble kjempebuddhaen beskyttet av en baldakin, men etter hvert har mose og busker gitt den et naturlig belegg. På grunn av erosjon har statuen gjennomgått mange ansiktsløftninger. Noe annet som er umiddelbart slående, er de lange øreflippene, et standardtrekk ved buddhastatuer. Ifølge legenden var Gautama Buddha, buddhismens grunnlegger, en prins som bar øreringer innsatt med edelsteiner. For å fokusere på å nå opplysning, fjernet han øreringene og barberte hodet. De lange øreflippene har siden vært et symbol på hans avvisning av den materielle verden. Det finnes flere historier som skal forklare knottene som alltid dekker hodet på buddhastatuer. Noen hevder at det er snegler, som beskytter den skallete issen hans mot solen med slimet sitt.

Det ville vannet

Ved landsbyen Leshan, som kjempebuddhaen er oppkalt etter, møtes tre elver: Minjiang, Dadu og Qingyi. Disse var en gang så turbulente at båter stadig kantret og sank. Munken Haitong bestemte at de trengte en Buddha for at vannet skulle bli roligere. I år 713 begynte han å hugge ut statuen i den røde steinen over punktet der elvene møtes. Statuen ble først fullført hundre år senere, med hjelp fra andre. Under uthuggingen ble deler av steinene som ble fjernet deponert i vannet. Ettersom elven nå ble delvis oppdemmet, ble den mindre turbulent – selv om innbyggerne i Leshan har sin egen, åndelige versjon av denne historiske fortellingen. Uansett hva man tror, stirrer kjempebuddhaen rolig ut over vannet, og støtter opp under historien om hvem det var som temmet vannets krefter.