KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Vatikanets underverker

En reise til Roma er ikke komplett uten et besøk i Vatikanstaten. Med snaut 44 hektar er Vatikanstaten det minste landet i verden. Det religiøse senteret for den romersk-katolske kirken er en egen stat, men det kreves ikke pass for å komme inn. Pavens residens tiltrekker seg millioner av pilegrimer og besøkende hvert år, men teller bare 800 offisielle innbyggere.

Vatikanmuseet er et av de vakreste museene i verden. Utstillingen omfatter utallige mesterverker innen maleri og skulptur. I tidens løp har en rekke paver også lagt seg opp imponerende kunstsamlinger - pavene var blant de første kunstelskere som åpnet samlingene sine for publikum. Vatikanmuseet åpnet første gang i 1503, med pave Julius IIs skulptursamling. Disse skulpturene er fortsatt utstilt, og kan beundres i Cortile Ottagono.

Freske i Det sixtinske kapell

Storartet kunst i Det sixtinske kapell

Det sixtinske kapell ble bygget der Cappella Maggiore, Det store kapellet, en gang sto. Ruinene av Det store kapellet ble revet i 1473 på pave Sixtus IVs befaling for å gi plass til et nytt kapell, som fikk navnet Det sixtinske kapell til hans ære. Den første messen ble holdt under feiringen av Marias himmelfart, da kapellet ble viet til jomfru Maria. I 1508 fikk Michelangelo i oppdrag å male taket i kapellet. Maleriene og freskene hans består av over 300 figurer, og den mest berømte av dem er selvsagt "Skapelsen". Michelangelo var også ansvarlig for maleriet over alteret, "Dommedag".

Grav i Vatikanets nekropolis

En rundtur i Vatikanets nekropolis

Du får et helt nytt perspektiv på Vatikanet hvis du blir med på en "Scavi-tur", som fører til nekropolisen under Peterskirken. Her finner vi graven til St. Peter. Hans siste hvilested ble funnet ved en tilfeldighet mens man gravde en grav for en annen pave. For troende er et besøk i Scavi en fascinerende opplevelse som bringer dem i nærmere kontakt med kristendommens tidligste dager. I tillegg til St. Peters grav, vil du se graver som har vært urørt i 2000 år – selv i gamle Roma er det ganske enestående.

Vatikanhagene

Besøkende kan også få en omvisning i Vatikanhagene. Disse hagene dekker over 23 hektar, mer enn halvparten av Vatikanstaten, og befinner seg bak Peterskirken, like bak Vatikanmuseet. I tillegg til plantene rommer hagene fontener, monumenter og bygninger. Noen av dem dateres tilbake til 800-tallet. Disse omvisningene er svært populære, så det er best å reservere noen dager i forveien.

Vatikanhagene

Romas domkirke

St. Peters basilika - Peterskirken - ligger på den berømte Petersplassen i Vatikanstaten. Basilikaen er ikke bare Romas domkirke, men også den fremste av de sju pilegrimskirkene i byen. Den opprinnelige Peterskirken ble bygget i 324 e.Kr., men forfalt. I 1506 begynte arkitekten Bramante byggingen av den andre basilikaen, som ble fullført i 1626. De fleste dekorasjonene i kirken ble skapt av Gian Lorenzo Bernini. Krypten med gravene til 148 paver ligger rett under midtskipet i basilikaen. Før du forlater basilikaen, bør du ta en titt på Michelangelos mesterverk "Pietà".

Michelangelos "Pietà"