Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Giorgio de Chiricos verden

Surrealisme og metafysisk maleri er kanskje ikke de kunstretningene du først og fremst assosierer med Roma. Ikke desto mindre levde en av disse stilenes store mestere i den italienske hovedstaden i mange år. Giorgio de Chirico tilbrakte de siste 30 årene av livet på Piazza di Spagna, og leiligheten hans er i dag et museum.

Ifølge de Chirico (1888-1978) var Piazza di Spagna Romas sentrum, Roma var verdens sentrum, og følgelig bodde han i "sentrum av verdens sentrum". Etter å ha bodd i flere europeiske byer og i New York, slo de Chirico og kona hans seg omsider ned i de øverste etasjene i det vakre Palazetto dei Borgognoni fra det 17. århundre.

Et mysteriøst tomrom

I begynnelsen av det 20. århundre var de Chirico sterkt inspirert av skriftene til filosofen Friedrich Nietzsche. Han forsøkte å overføre følelsen og mystikken i tekstene til malerier.

I 1910 flyttet han fra München til Firenze, der han malte sitt første metafysiske maleri: Høstettermiddagens gåte. Dette var det første arbeidet av en serie med italienske bytorg som var grunnlaget for hans senere berømmelse. Disse maleriene karakteriseres av en mysteriøs tomhet og ødslighet som utstråles av disse plassene – omtrent som å trå inn i en drømmeverden. De Chirico øvet følgelig stor påvirkning på de senere surrealistene, og kom denne bevegelsen langt i forkjøpet. Surrealistene applauderte stilen hans, men da de Chirico på 1920-tallet ble mer interessert i renessanse- og barokkperioden, vendte de ham ryggen.

+ Les mer

De Chiricos atelier
De Chirico likte skarpe farger

Metafysisk maleri

Denne kunstretningen danner grunnlaget for moderne italiensk kunst. Den karakteriseres av en drømmeverden av tomhet og stillhet, store skygger, overdimensjonerte instrumenter og lyse, sterke farger. Figurer og gjenstander er realistisk gjengitt, men tatt ut av sine sammenhenger og plassert inn i nye situasjoner.

Malingstuber

En rundtur i Casa Museo di Giorgio de Chirico gir et enestående innblikk i kunstnerens liv. 1600-talls-arkitekturen og møblene fra 1950-tallet gjør besøket fascinerende. De Chirico brukte førsteetasje først og fremst for mottakelser. Marmorbord, damaskgardiner og gullbelagte rammer skaper en klassisk, luksuriøs atmosfære. Huset inneholder hovedsakelig arbeider fra perioden 1940-1950, og inkluderer selvportretter og et portrett av de Chiricos kone Isabella. Annenetasje er mer intimt. Her ligger kunstnerens private værelser, blant annet soverommet og et imponerende atelier, som stort sett har blitt gjenskapt slik det var da han bodde der.De Chiricos malingstuber og originale palett ligger strødd omkring, og gir inntrykk av at kunstneren kan komme inn i rommet når som helst for å gjenoppta arbeidet. Tredjeetasje omfatter en stor terrasse der de Chirico ofte tok pause fra arbeidet. Hvis du ser den, skjønner du hvorfor: Utsikten over Roma er fenomenal!

+ Les mer

Casa-Museo di Giorgio de Chirico

Se beliggenheten på kartet

Piazza di Spagna 31, Roma

Foto

  • De Chiricos atelier: Domenico Gambardella, 2013, Roma