Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Verdens lengste mur

Den kinesiske muren snor seg som en kinesisk drage gjennom ørkener og sletter, over fjell og høyland. Lengden på hele byggverket blir anslått til 8 852 kilometer. Ikke alle deler av Muren er i like god stand. Tusen års historie har åpenbart satt sine spor. Beijing er et godt utgangspunkt for et besøk både til den restaurerte og de mer autentiske delene av Muren.

Murens vestligste punkt ligger ved Jiayuguan, i hjertet av Gobi-ørkenen, og den ender i Østkinahavet om lag 2 300 kilometer unna. I realiteten er det ikke bare én, men flere murer. De første segmentene ble bygget i det 7. århundre før Kristus, og muren ble senere utvidet under ulike kinesiske dynastier, både som et forsvar mot invasjon nordfra og for å styrke keisernes prestisje.

Den kinesiske muren snor seg over fjell
Den kinesiske muren snor seg over fjell

Beijing

Folksom, men veldig vakker

Badaling og Kinas murmuseum

Ved Badaling er Muren vakkert restaurert. Denne delen dateres tilbake til Ming-dynastiet, og er lett å komme til fra Beijing. Den ligger bare 70 kilometer fra sentrum i den kinesiske hovedstaden. Dette har den ulempen at det ofte kan være ganske mange besøkende der, men hvis du har utholdenhet nok, kan du bare fortsette å gå øst- eller vestover til det blir mindre folksomt. Badaling finner du også Kinas store murmuseum, som fokuserer på byggingen av den store muren og dynastienes historie.

Uberørte Jinshanling

En av de mest uberørte delene av Den kinesiske muren befinner seg i nærheten av landsbyen Jinshanling, 125 kilometer nordøst for Beijing. Over en strekning på 10 kilometer kan man fortsatt beundre mange originale trekk. Man har vedtatt å bevare denne delen av muren i dens opprinnelige tilstand, så du kan bli nødt til å klatre litt. Det er også mulig å overnatte i landsbyen, som arrangerer et maratonløp langs Den kinesiske muren hvert år.

+ Les mer

En autentisk del av muren ved Jinshanling

Løpeeksperten

Den britiske geologen og geografen William Lindesay løp 2 470 kilometer langs Den kinesiske muren i 1987, og tilbakela hele distansen som sololøper. Han har forsket på Den kinesiske muren siden da, og i 2011 ledet han en ekspedisjon til Mongolia, der han oppdaget en del av muren som var blitt glemt siden Djengis Khans dager. Lindesay organiserer også opplevelsesturer langs Muren for de som er interessert!

Der muren møter havet

Muren ved havet

Den kinesiske muren møter Bohai-bukten, i den nordlige delen av Øst-Kina-havet, ved Shanhaiguan. Dette vakre stedet ligger om lag 300 kilometer fra Beijing, og kan nås med ekspresstog, som tar rundt 2,5 timer. Denne delen av Den kinesiske muren ble bygget under Ming-dynastiet, og strekker seg 20 meter ut i havet. Lokalbefolkningen syntes den så ut som en drage som drikker av vannet, og kalte den derfor Laolongtou – den gamle dragens hode.

+ Les mer

Se beliggenheten på kartet

Laolongtou, 5 kilometer sør for Shanhaiguan, Hebei-provinsen

Foto

  • Folksom, men veldig vakker: Louise Cukrov, Shutterstock
  • Der muren møter havet: Toby Simkin, Flickr