Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Verdens eldste friluftsmuseum

Rusle en tur gjennom fem århundrer med svensk historie på Skansen, friluftsmuseet som åpnet i 1891. Dette er Stockholms mest besøkte attraksjon, med halvannen millioner besøkende i året. Over 150 tradisjonelle hus, butikker, matbuer, gårder og kirker fra hele landet er gjenoppbygget her. I dyrehagen like ved siden av kan barn se bjørner, reinsdyr og elg.

Skansen handler om nostalgi og historie. Duften av nybakte kanelboller fyller luften. Bakeren sto grytidlig opp for å sette i gang belgene sine – det tar flere timer å få riktig temperatur i den gamle vedovnen. Noen dører bortenfor driver apotekeren på med krukker, flasker og pipetter for å gjøre forskjellige destillater og pulvere om til medisin. Og i sameleiren melkes reinsdyr ved lavvoene, de typiske samiske teltene.

Skansen: fem århundrer med svensk historie
Skansen: fem århundrer med svensk historie

Stockholm

En spasertur gjennom Sverige i miniatyr

Å gå blant eiker og almer på Skansens turveier er som en liten rundtur i Sverige. De historiske husene er ordnet etter geografi: bygninger fra Lappland står i den nordlige delen, bygg fra Midt-Sverige står i midten, og hus fra Skåne og Småland står i sør. Den eldste bygningen er et flott stabbur fra 1300-tallet fra Telemark i Norge – Sverige og Norge var fremdeles i union da Skansen ble grunnlagt. I dag er det den eneste ikke-svenske bygningen her.


De siste tilskuddene er to yndige hagehus fra Stockholm med tilhørende hager, som stammer fra begynnelsen av forrige århundre. Den sentrale delen av Skansen består av et gammelt landsbysentrum, med buktende gater, smug med trapper og en kirke, skole og postkontor omkring en liten brolagt plass. I forskjellige verksteder arbeider lokale pottemakere, grovsmeder, møbelsnekkere og glassblåsere akkurat som de gjorde i 1850.

“Et trestabbur fra Telemark i Norge, bygget på 1300-tallet, er Skansens eldste bygning”

Inngangen til Skansen

Mannen bak Skansen

Skansen ville ikke ha eksistert uten Artur Hazelius, en lærer og språkviter. Etter at han hadde lagt grunnlaget for den offisielle svenske rettskrivingen, reiste han rundt i Sverige og oppdaget at den svenske kulturen led under industrialiseringen og moderniseringens fremgang. I 1891 grunnla han Skansen, verdens første friluftsmuseum. Mange av gjenstandene som fortsatt stilles ut, fra folkedrakter til noter til folkesanger, ble samlet inn av Hazelius personlig. Hans konsept om et levende friluftsmuseum har siden spredd seg til andre steder rundt i verden. De siste årene i livet hans frem til han døde i 1901, tilbrakte Hazelius på Skansen, i Gula Huset.

Postkontor fra tidlig på 1900-tallet

Foto

  • Inngangen til Skansen: jtriefen, Flickr
  • Postkontor fra tidlig på 1900-tallet: Nick Sieger, Flickr