KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Belém-tårnet: en hyllest til oppdagerne

Selv om det ligger like utenfor sentrum av Lisboa, er Belém-tårnet ved Tagus-elven en attraksjon besøkende må få med seg. Tårnet ble bygget som en festning for å beskytte hieronymittklosteret i nærheten, og er et stolt minne om Vasco da Gamas oppdagelsesreiser og det portugisiske koloniimperiets tapte storhet.

Torre de Belém ble bygget på begynnelsen av 1500- tallet, da Portugal var en verdensmakt, med kolonier fra Amerika til Afrika og Det fjerne Østen. Tårnet vitner om landets mest berømte oppdagere: Vasco da Gama, som oppdaget sjøveien til India, Pedro Álvares Cabral, som oppdaget Brasil, Bartolomeu Dias, som var den første til å seile rundt Kapp det gode håp, og Ferdinand Magellan, den første til å seile rundt jorden. Statuene av dem kan ses på Oppdagelsesmonumentet lenger ned langs elvebredden.

Et elegant manuelinsk byggverk

Belém-tårnet har en annen viktig historisk betydning: Det er det eneste byggverket som opprinnelig ble bygget i den sengotiske manuelinske arkitekturstilen. Andre manuelinske monumenter ble bygget i gotisk stil og senere ombygget, men dette 35 meter høye tårnet ble opprinnelig dekorert med typisk manuelinske elementer, som søyler i form av flettede tau og rikt dekorerte groteske figurer med form som dyrehoder. Belém-tårnet er en av de mest populære turistattraksjonene i Lisboa. Spesielt ved solnedgang er det hvite kalksteinsmonumentet badet i et gyllent lys, noe som gjør det til et svært attraktivt fotoobjekt. Nyt en uforglemmelig utsikt fra taket av tårnet, over Tagus-elven, den 2277 meter lange hengebroen og statuen av Kristus på den motsatte bredden (103 meter høy, inkludert sokkelen).

“Belém-tårnet er den eneste bygningen som opprinnelig er bygget i manuelinsk stil”

Oppdagelsesmonumentet fra det 20. århundret

Vasco da Gamas grav

En tur til Santa Maria de Belém er spesielt interessant, ettersom du kan besøke to andre toppattraksjoner. I nærheten av tårnet finner du Padrão dos Descobrimentos, et 52 meter høyt monument med form som et skip for fulle seil. Monumentet fremstiller de viktigste portugisiske historiske personene. I baugen står Henrik sjøfareren (Infante Dom Henrique de Avis). I motsetning til hva navnet antyder, var ikke kongen noen stor sjømann, men han igangsatte og finansierte de store oppdagelsesreisene. En annen attraksjon i nærheten er det storslagne hieronymittklosteret (Mosteiro dos Jerónimos) med Vasco da Gamas grav.

Verdensarv: hieronymittklosteret fra 1500-tallet