KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Skattene i Det kongelige slott i Amsterdam

Det staselige kongelige slottet på Damplassen er ett av de viktigste historiske monumentene i Amsterdam.I det 17. århundret ble denne imponerende bygningen midt i byen kalt "verdens åttende vindunder". I dag blir den hovedsakelig brukt til offisielle mottakelser og kongelige evenementer, selv om det antikke interiøret og den vakre kunstsamlingen er tilgjengelig for publikum hele året.

Det kongelige slottet i Amsterdam har ikke alltid vært et slott. Det ble tegnet i 1648 av den berømte arkitekten Jacob van Campen som Amsterdams nye rådhus. Den klassiske, overdådig dekorerte bygningen skulle gjenspeile Amsterdams storhet og rikdom i gullalderen, en tid med en voldsom økonomisk og kulturell oppblomstring. Der inne kan du fortsatt beundre detaljerte skulpturer og verdifulle malerier fra denne perioden, inkludert arbeider av Rembrandt, Govaert Flinck og Ferdinand Bol.

Kongepalasset i Amsterdam
Kongepalasset i Amsterdam

Amsterdam

Fra rådhus til kongeslott

Amsterdam var den viktigste handelsbyen i det 17. århundret, og krevde å bli representert av et storslagent rådhus. Damplassen, byens historiske hjerte, ble utpekt som den ideelle plasseringen. Da rådhuset var ferdigstilt i 1665, var bygningen – som står på 13 659 trepåler – den største offentlige bygningen i Europa. Innbyggernes stolthet ble uttrykt av den berømte nederlandske poeten Joost van den Vondel, som sammenlignet den storslagne bygningen med "en brud som står i sentrum for oppmerksomheten på bryllupsdagen sin".
Det var ikke før i 1808 at bygningen ble kongeslott, da kong Ludvig, broren til den franske keiseren, begynte å bruke den som bolig. Det fikk han fikk imidlertid ingen langvarig glede av. Da Napoleon ble styrtet i 1813, ga prins William av Orange slottet tilbake til byen. De keiserlige møblene er imidlertid fortsatt utstilt, og består av om lag 2 000 gjenstander ─ fra tre- og stoppede møbler til messinglysestaker og originale tapeter.
Antikke møbler dekorerer interiøret

Prakteksemplarer fra gullalderen

Slottet rommer 17 majestetiske haller, rom og gallerier som er åpne for publikum. Det viktigste rommet er Medborgerhallen, som er den største hallen i slottet. Rommet symboliserer universet, og marmorgulvet har et kart over den nordlige stjernehimmelen samt den østlige og vestlige halvkule. Den beste tiden for et besøk på slottet, er under de årlige utstillingene om sommeren og høsten. Om sommeren vises bygningens rike historie og prakteksemplarer fra gullalderen, mens fokuset om høsten er på unge og kommende kunstnere som har blitt nominert til den kongelige prisen for moderne maleri.

“Medborgerhallen symboliserer universet, og marmorgulvet har et kart over den nordlige stjernehimmelen samt den østlige og vestlige halvkule.”