Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Skilpadder på Curaçao

Et fredelig undervannsmøte med en havskilpadde er en virkelig uforglemmelig opplevelse. Selv om de er en utryddingstruet art, kan man ofte få øye på disse prehistoriske, pansrede krypdyrene i havet rundt Curaçao. Hvilke skilpaddearter lever her? Hvor svømmer de? Når svømmer de inn til land for å legge egg på strendene? Og hvor skal man dra for å være vitne til eggklekking og se de små babyskilpaddene kravle seg ut i vannet?

Av de sju skilpaddeartene som lever i havet rundt omkring i verden, finnes fem av dem i farvannet rundt Curaçao. Den grønne havskilpadden, som også har det noe uheldige navnet suppeskilpadde, er utryddingstruet, og kan ikke lenger spises. Det gjelder også for uekte karett. Den ekte karetten og havlærskilpadden er på grensen til å bli utryddet. Havlærskilpadden foretrekker dypere vann og er sjelden å se, men de tre andre artene kan man få øye på mens man dykker eller snorkler.

Ekte karett i havet nær Westpunt
Ekte karett i havet nær Westpunt

Curaçao

På utkikk etter havskilpadder

De beste stedene for et undervannsmøte med en havskilpadde, er på Lagun-stranden, den havarerte slepebåten ved Caracasbaai og rundt Klein Curaçao. Av og til ignorerer skilpaddene turistene fullstendig, men ofte blir de nysgjerrige og nærmer seg folk.


Skilpaddene legger eggene sine på strendene i de små vikene i Shete Boka nasjonalpark. Når eggene klekkes, kravler dusinvis av babyskilpadder over stranden for å komme ut i havet. Husk at havskilpadder er utryddingstruet. Ikke ta på dem, ikke lys på dem med lommelykt og ikke forstyrr reirene. Får du ikke øye på noen skilpadder? På havakvariet i Willemstad får du garantert se dem på nært hold, også under vannet. Der kan man også få lov til å mate dem.

Nasjonalparken Shete Boka

Den grønne havskilpadden elsker å sole seg

Havskilpadder kan bli om lag en meter lange, veie mellom 70 og 200 kilo og kan bli over 80 år gamle. Ekte karett lever nær kysten, og livnærer seg av havsvamp. Den uekte karetten oppholder seg rundt korallrev, og lever av skalldyr. Den grønne havskilpadden finnes i grunt vann, og livnærer seg av sjøgress – dette er også den eneste havskilpaddearten som av og til kommer opp på land bare for å sole seg på stranden. Selv om disse tre artene er dagaktive, legger de alltid eggene sine om natten. Eggene klekkes også bare i mørket.

“Når eggene klekkes, kravler dusinvis av babyskilpadder over stranden for å komme ut i vannet”