Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Et rådhus i viktoriansk nygotikk

Rådhuset i Manchester, et av de beste eksemplene på viktoriansk nygotisk arkitektur, er bakgrunn for filmer som "Sherlock Holmes" og "Jernkvinnen" ("The Iron Lady"). Det er også det absolutte arkitektoniske ikonet for Manchester, og favorittbygningen blant innbyggerne i byen. Et besøk på rådhuset i Manchester er en reise tilbake til den industrielle revolusjonens glansdager.

På midten av 1800-tallet var Manchester en av de viktigste industribyene i verden. Pengene rant inn, og byen vokste uhemmet. Et palasslignende rådhus ble sett som passende for byens rikdom og status, og det ble avholdt en arkitektkonkurranse, som ble vunnet av den nygotiske arkitekturens mester, arkitekt Alfred Waterhouse. 10 år, 14 millioner teglstein og 1 million pund sterling senere hadde Manchester fått sitt eget eventyrslott, med tårn, vannspyere, viktoriansk pynt og en trekantet grunnplan.

Eventyraktig nygotisk slott
Eventyraktig nygotisk slott

Manchester

““Det mest storslåtte gotiske rom i Europa””

Travle bier i mosaikkgrulvet

Designen til Waterhouse var både funksjonell og vill. Interiøret har fresker, forgylte lysekroner, høye buevinduer med glassmalerier, hvelvede gallerier, majestetiske vindeltrapper, marmorstatuer og mosaikkgulv med travle bier – symbolet på de hardt arbeidende industriarbeiderne i Manchester. Kompleksets sentrale element, som de andre bygningene er konstruert rundt i en trekant, er The Great Hall, som måler 15 x 30 meter. The Manchester Murals - veggmaleriene - er spesielt berømte. Disse tolv veggmaleriene av Ford Madox Brown er viet Manchesters ærerike historie. John Ruskin, datidens mest innflytelsesrike kunstkritiker, kalte The Great Hall for "det mest storslåtte gotiske rom i Europa". Utvendig er det klokketårnet som er den største attraksjonen. Ikke mindre enn 173 trinn fører til toppen av dette 87 meter høye tårnet, der tiden markeres temmelig høylydt av 23 bronseklokker. Under dem henger den 8 tonn tunge " Great Abel", oppkalt etter borgermesteren som åpnet rådhuset i 1877.

The Great Hall

Frankenstein i Manchester

Selv om du aldri har vært i Manchester, kan rådhuset virke velkjent. Det er på grunn av den slående likheten med Parlamentsbygningene i London. Ettersom det ikke er tillatt å filme i Parlamentsbygningene, brukes rådhuset i Manchester ofte som erstatning for Westminsterpalasset. I 2009 vandret Robert Downey Jr. og Jude Law gjennom rådhusets haller i filmen "Sherlock Holmes". To år senere spilte Meryl Streep rollen som Margaret Thatcher her, i "Jernkvinnen" ("The Iron Lady"). Og i 2014 vandret Daniel Radcliffe (kjent fra rollen som Harry Potter) over Albert Square og den viktorianske borggården som Igor i "Frankenstein", som har premiere i 2015.

Rådhuset i Manchester

Foto

  • The Great Hall: Steve Parkinson, Flickr