KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Vieux Nice

Vieux Nice er et glimrende sted å utforske til fots. Dette eldste strøket av byen er en sjarmerende samling gater og plasser, med gule og røde hus med grønne vinduslemmer. De mange kafeene, restaurantene og butikkene sørger for en livlig atmosfære til langt på kveld. Gå en tidlig morgentur og kikk på varene i det fornøyelige Cours Saleya-markedet.

Med sine barokkmonumenter, okerfargede hus og trange bakgater der klær henger til tørk, er Vieux Nice et sted som oser av en middelhavsatmosfære som av og til virker mer italiensk enn fransk. Det er ikke så veldig overraskende, ettersom "Nizza" jevnlig har vært på italienske hender i århundrenes løp. Det var først i 1859 at kongeriket Sardinia offisielt overdro byen til Frankrike. Selv i dag finner man fortsatt minner om disse italienske periodene i dialekten og kulturen i Nice.

Italiensk barokk i Palais Lascaris

I hjertet av gamlebyen står det overdådige Palais Lascaris. Adgangen er gratis, så det er bare å stikke innom. Fra det 16. århundre og frem til den franske revolusjonen var denne villaen eid av den innflytelsesrike og aristokratiske Lascaris de Vintimille-familien. Inngangen er i en liten sidegate, og er lite iøynefallende, men så snart du kommer innenfor blir du slått av det overveldende italienske barokkinteriøret. Trappen og rommene i tredje etasje er fylt av fresker, stukkatur og støpt gull. Palasset rommer også et regionalt museum med gjenstander og gamle musikkinstrumenter. I første etasje ligger et rekonstruert apotek fra 1700-tallet.

“En av de mektigste familiene i Nice bodde i Palais Lascrais i over 150 år”

Katedralen med belysning

Cathedral Sainte-Réparate

Noen gater unna ligger 1600-talls-katedralen Sainte-Réparate, et annet fint eksempel på italiensk barokk. Det mest iøynefallende elementet er den store kuppelen med fargede og glaserte takfliser som glitrer i solen. Det høye, hvite klokketårnet som reiser seg over de gule og røde husene i Vieux Nice, ble først bygget på 1700-tallet. Den gulgrønne fasaden er også av senere dato. På skrått overfor katedralen, på den vakre Place Rossetti, ligger den berømte iskrembaren Fenocchio, som har vært her siden 1966. Det er hit du skal gå hvis du er ute etter spesielle smaker. Prøv en kule rosmarin-is, eller tomat og basilikum, eller kanskje lavendel-is!

Morsom og travel atmosfære på Cours Saleya

Cours Saleya-markedet

Travelt, fargerikt og sjarmerende: Cours Saleya er et av de vakreste markedene i Frankrike. Her finner du massevis av blomster og lokale produkter, som provençalske urter, oliven og såpe fra Marseille. De mange sjarmerende utekafeene som omgir markedet er perfekte for en kopp kaffe eller en lokal smårett. Blant bodene kan du smake på en "socca", en slags pannekake laget av kikerter. Eller prøv en "pan bagnat", en lokal sandwich med omtrent de samme ingrediensene som salade niçoise. Det er markedsdag hver dag. Bare på mandager er utvalget litt annerledes: da blir Cours Saleya omgjort til et digert loppemarked.