KLM uses cookies.

KLM’s websites use cookies and similar technologies. KLM uses functional cookies to ensure that the websites operate properly and analytic cookies to make your user experience optimal. Third parties place marketing and other cookies on the websites to display personalised advertisements for you. These third parties may monitor your internet behaviour through these cookies. By clicking ‘agree’ next to this or by continuing to use this website, you thereby give consent for the placement of these cookies. If you would like to know more about cookies or adjusting your cookie settings, please read KLM’s cookie policy.

Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Besøk et pandasenter

Kjempepandaen er et symbol på Kina. Disse bambusspiserne fantes en gang over hele landet, men nå er de begrenset til de ubebodde skogene i det sentrale Kina. Hvis du vil se en, er det best å besøke et av oppdrettssentrene rundt Chengdu, der man samler informasjon og kunnskap om pandaene, og der pandaer til slutt settes ut i naturen igjen. Det mest berømte senteret er Chengdu forskningssenter for avl av kjempepandaer.

Krypskyting, avskoging og rask befolkningsvekst har gjort livet vanskelig for pandaen i det siste: den er utrydningstruet. Det er grunnen til at forskningssentre ble etablert for å opprettholde pandabestanden. Et titalls pandaer lever nå i forskningssentre i utkanten av Chengdu, som Chengdu forskningssenter for avl av kjempepandaer. Senteret ser ut som et naturreservat, der pandaene lever relativt fritt og uavhengig. De tygger på bambus, som de vanligvis blir matet med om morgenen, og de sover vanligvis om ettermiddagen. Det beste tidspunktet å besøke dem på, er derfor om morgenen.

Det er vanskelig å finne kjempepandaer i naturen
Det er vanskelig å finne kjempepandaer i naturen

Chengdu

Posering for kameraet

Det langsomme tempoet til pandaen

Pandabestanden er i rask tilbakegang. En av grunnene er at reproduksjonen er en skikkelig utfordring for pandaer. Hunnene er bare fruktbare i en kort periode hvert år, og hann-pandaer har svak kjønnsdrift. Når det lykkes, parer pandaene seg om våren, og ungene blir født 4-5 måneder senere. En nyfødt panda veier bare 100 gram – bare en brøkdel av vekten de har som fullvoksne, på over 100 kilo. Hvis du er virkelig heldig, kan du kommer over en pandaunge på et forskningssenter. Du kan til og med bli tatt bilde av sammen med en av dem... Mot betaling.

Pandaer tørker tårene på hverandre

Kanskje er det de svarte ringene rundt øynene som gjør pandaene så tiltalende. Det finnes en kinesisk legende som forteller hvor ringene kommer fra. Det er flere versjoner av historien. Men vanligvis handler den om en jente som var blitt venner med pandaene på et tidspunkt da de fortsatt var helt hvite, med unntak av de svarte potene. En dag døde jenta, og pandaene gråt og gråt. De gned seg i øynene potene hele tiden, til øynene ble svarte. Dessuten ga de hverandre klemmer til trøst, og de gjorde at også ørene og skuldrene ble svarte.

+ Les mer

Uimotståelige pandaøyne

Se på kartet

The Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, 1375 Xiongmao Ave, Chenghua, Chengdu, Sichuan, Kina, 610081