Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Et besøk hos dronningen

Amalienborg er den danske kongefamiliens vinterbolig, og ligger midt i sentrum av København. Komplekset består av fire slott, og er et praktfullt eksempel på den populære danske rokokkostilen. To av slottene er åpne for publikum. Amalienborg voktes av den kongelige garden, og gardevaktskiftet i Københavns gater tiltrekker seg hundrevis av tilskuere.

Bygningene dateres til 1750, og ble bygget for å feire at monarkiet var 300 år gammelt. Landområdet ble forært av fire adelsmenn som bestemte seg for å bygge fire identiske slott. Bygningene ble tegnet at arkitekt Nicolai Eigtved, og tre av slottene fikk navn etter disse adelsmennene. Det fjerde slottet fikk navn etter grevinne Anna Sophie Schack, ettersom en av adelsmennene, Løvenskiold, ble tvunget til å selge slottet sitt.

Kong Christian VIIs slott
Kong Christian VIIs slott

København

Dronningens residens

Da den tidligere kongelige residensen Christiansborg brant ned i 1794, måtte kong Christian VII og familien hans finne et nytt hjem. De flyttet inn i Moltkes palé og Schacks palé. Moltkes palé er vestfløyen på Amalienborg, og ble oppkalt etter kongen. I dag tjener det som gjesteresidens, og er åpent for publikum når det ikke bor noen gjester der. Dronning Margrethe II bor i Schacks palé, som utgjør sørfløyen.

De to andre slottene ble også raskt omgjort til kongelige residenser. Nordfløyen består av Levetzaus palé. Første etasje rommer et museum, og inneholder dronning Margrethes bibliotek. Toppetasjen inneholder leiligheten til prins Joachim. Kronprins Frederik og familien hans har sin residens i østfløyen, i Brockdorffs palé.

Selv om et nytt Christiansborg ble oppført etter brannen, foretrakk kongefamilien å bli værende på Amalienborg. Fra det øyeblikket ble slottet den danske kongefamiliens offisielle residens. To av de fire paleene er åpne for publikum: Levetzaus palé og Moltkes palé. Der inne kan du beundre kongelige arvestykker, unike møbler, gobeliner og portretter. Året rundt er det spesielle utstillinger om den danske kongefamilien.

+ Les mer

Se på kartet

Amalienborg Slotsplads, 1257 København K, Danmark
Utsikt mot Amalienborg fra den åttekantede plassen
Gardevaktskiftet

Gardevaktskiftet

"Den Kongelige Livgarde" beskytter Amalienborg dag og natt. Hver dag kl. 11.30 marsjerer garden fra Rosenborg slott gjennom Københavns gater til Amalienborg, der gardevaktskiftet finner sted kl. 12.00 - en imponerende seremoni. Gardistene er kledd i fargerike uniformer med hatter av bjørnepels. Sjekk om flagget vaier på Schacks palé – det betyr at dronning Margrethe er hjemme, og at gardevaktskiftet vil bli akkompagnert av musikk.