KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Gå over Karlsbroen

Den imponerende Karlsbroen med sine 16 buer er et landemerke i Praha. Prahas eldste bro er oppkalt etter keiser Karl IV, som ikke bare beordret byggingen av denne 516 meter lange broen i 1357, men som også personlig la den første steinen. Broen fikk sitt nåværende navn først i 1870. Før det het den ganske enkelt Steinbroen.

I 1350 fantes det ingen broforbindelse mellom byen og Praha-borgen på den andre siden av elven Vltava. Det hadde vært en bro der tidligere, men den var blitt ødelagt av flom i 1340. Legg merke til den S-formede konstruksjonen når du går over broen - den er sannsynligvis et resultat av feilberegninger da broen ble bygget, skjønt noen skylder på dårlig restaureringsarbeid.

Statuer på broen

Helgener på broen

På 1600- og 1700-tallet ble det plassert 30 helgenstatuer på begge sider av broen. Den eldste statuen forestiller Kristi korsfestelse, og dateres tilbake til 1667. Statuene ble donert av dommere og adelsmenn som var involvert i motreformasjonen, en reformbevegelse innen den katolske kirke. Praha var sentrum for denne bevegelsen. Skulpturene ble plassert på broen for å få den til å ligne på St. Angelo-broen i Roma. I dag er alle skulpturene erstattet av kopier.

Brotårnet på Karlsbroen

Sandsteinbro

Den raske strømmen i elven Vltava var en viktig faktor i brokonstruksjonen. Det førte til at man brukte sandstein som byggemateriale, ettersom sandstein ikke eroderer i den raske strømmen. Bropilarene ble strømlinjeformet slik at vannet kunne strømme uhindret forbi. Det sies at sementen ble forsterket med egg for å bli mer holdbar. Tester har imidlertid ikke greid verken å påvise eller avvise dette, så det er fortsatt et mysterium. Karlsbroen er vel verdt et besøk. Sørg også for å få med deg brotårnet på sørsiden av broen - det er en av de vakreste gotiske bygningene i verden.

Alt hell i verden

Broen er bare tilgjengelig for fotgjengere, til glede for alle turistene som samler seg her. Det er alltid travelt på broen: Kunstnere selger malerier og tegninger, gateartister underholder folkemengden, og om kvelden er dette et populært møtested for ungdommen. Se folkemengden stimle sammen rundt statuen av Johannes av Nepomuk - ifølge en lokal myte vil du få alt hell i verden hvis du tar på statuens to kobberplater samtidig.

Kunst på Karlsbroen