Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Vandring gjennom en souk fra det 14. århundre

En tur til Kairo er ikke fullstendig uten et besøk til Khan el-Khalili, den store basaren i det historiske bysentrum. Denne labyrinten av smale bakgater fylt med eksotiske varer og håndlagde suvenirer er et fantastisk sted å utforske. Ikke bare er det et perfekt sted for å kjøpe eksotiske ting, men strøket er også kjent for sine mange monumenter og vakre gamle kafeer.

Lukten av krydder, kommentarene fra kjøpmennene, den rike blandingen av farger og teksturer: Khan el-Khalili er en fest for sansene. For å oppleve stedet til det fulle, bare overgi deg til den dynamiske rytmen i souken, der folk har kjøpt, solgt og ikke minst prutet, siden 1382. Lykter, vannpiper, papyrusruller, eteriske oljer, kobberkjeler og faraomasker – jo lenger inn i souken du går, desto smalere blir gatene og mer autentiske blir handelsvarene.

Arkitektur fra 1001 natt

I dag teller souken om lag 900 boder og butikker, men på slutten av 1300-tallet var den bare en enkel handelspost. Sultanen på den tiden fikk basaren oppført der det før var en kongelig gravlund. I likhet med mange gamle basarer, er Khan el-Khalili organisert etter fag eller bransje. For eksempel er det områder for kobberslagere, gullhandlere og parfymemakere. Du vandrer forbi middelalderporter, muslimske skoler ("madrasaer") og moskeer. Den grasiøse minareten på Sultan Ashraf Barsbay-moskeen (fra 1425) rager over kryddermarkedet. I nærheten finner du Mutahar al-Sheikh-moskeen fra 1700-tallet, med vakkert marmorgulv.
Sug opp atmosfæren i El-Fishawi

El-Fishawi, et kaffehus fra 1773

El-Fishawi ligger i en av gatene i Khan el-Khalili, og er et tradisjonelt egyptisk kaffehus med en lang historie: det har vært eid av den samme familien gjennom sju generasjoner. I forrige århundre var kafeen stamsted for berømte forfattere og politikere. I dag samles lokale folk og besøkende her for å nyte et glass arabisk kaffe eller myntete. Finn deg en plass langs de store speilene inne i kafeen, eller slå deg ned utenfor, der du kan følge med på livet og røren i basaren. Ved siden av hvert bord står en vannpipe – luften over terrassen er tung av den umiskjennelige, fruktige tobakksduften fra hookah-pipene.

+ Les mer

Se på kartet

El-Fishawi, El-Fishawi Alley, Khan el-Khalili, Cairo

Wekalet El-Ghoury

Noen hundre meter fra sørinngangen til Khan el-Khalili ligger et annet historisk landemerke med røtter i handelen. Wekalet El-Ghoury er et originalt "karavanserai", et gammelt vertshus fra 1504, der karavanreisende kunne tilbringe natten. Seletøyet ble tatt av kamelene i den store borggården med en fontene, og de reisende sov i de tre øverste etasjene i vertshuset. Den imponerende bygningen er verdt et besøk i seg selv, men det arrangeres også musikkforestillinger med tradisjonell egyptiske dans der. I dag rommer vertshuset et kultursenter og en håndverksbutikk.

+ Les mer

Tannoura-forestilling i Wekalet El-Ghoury

Se på kartet

Wekalet El-Ghoury, El-Darb El-Ahmar, Cairo