KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Den nye gamlebyen i Warszawa

Det historiske sentrum av Warszawa er en kjærkommen avveksling fra den kommunistiske betongen som dominerer mange sentraleuropeiske byer. Stare Miasto (gamlebyen) er en av de mest populære destinasjonene i Polen. Det kan virke helt utrolig at gamlebyen nesten gikk tapt etter at de tyske okkupantene hadde jevnet mesteparten av den med jorden.

Når gamlebyen virker intakt i dag, skyldes det massive restaureringsarbeider etter annen verdenskrig. Tyskerne ødela praktisk talt hver eneste bygning i denne delen av byen. Bare 15 % av området overlevde krigen. Men i stedet for at de gapende hullene ble fylt med betong, ble gamlebyen omhyggelig restaurert til sin fordums prakt. Gamlebyen har da også fått plass på UNESCOs verdensarvliste.

Russere og tyskere

Stare Miasto vokste frem på 1200-tallet rundt slottet til hertugene av Masovia. Slottet ble senere et kongeslott. Opprinnelig var gamlebyen omgitt av en jordvoll, som senere ble erstattet av en steinmur. I mange år spilte strøket en sentral plass i livet i byen. Imidlertid ble denne delen av Polen, inkludert Waszawa, erobret av Det russiske imperiet på 1800-tallet, og Stare Miasto mistet sin handelsmessige betydning som hovedstadens hjerte. Etter første verdenskrig ble Polen atter selvstendig, og slottet ble setet for de høyeste embetene i landet - presidenten og hans kanselli. Landets uavhengighet var kortlivet - Tyskland invaderte Polen i 1939. Selv om Luftwaffe gjorde omfattende skader på byen, overlevde mesteparten av den. Men da tyskerne hevnet Waszawaoppstanden i 1944, ble Stare Miasto lagt i ruiner.

“Som hevn for den polske motstanden la tyskerne Stare Miasto i ruiner”

En soldag på Rynek Starego Miasta

Rundt markedsplassen

Rynek Starego Miasta, den livlige sentrale markedsplassen, er et godt startpunkt om man vil utforske gamlebyen. Besøk St. Johannes-katedralen i nærheten, der de polske kongene ble kronet og gravlagt. Du kan også ta en titt inn i Ul. Piwna, den lengste gaten i gamlebyen, der malerier og vannkastere pryder fasadene. Deretter kan du ta en forfriskning på Karmnik, den populære cocktailbaren i nummer 4A.

+ Les mer

Se på kartet

Rynek Starego Miasta