KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Hvalsafari langs kysten

Sør-Afrika er en av verdens beste reisemål for å observere hvaler. Hvert år migrerer disse marine pattedyrene fra de kalde arktiske farvannene til det varmere klimaet i Sør-Afrika. Det finnes mange steder langs kysten i og rundt Cape Town kan man observere hvalene, enten fra land eller fra vannet.

Sesongen for hvalobservasjon varer fra juni til slutten av november, men hva som er den beste tiden varierer litt fra sted til sted. Om lag halvannen times kjøring fra Cape Town ligger landsbyen Hermanus, selvutnevnt som verdens hovedstad for hvalobservasjon. Her kan du se et stort antall hvaler fra juni til desember (toppsesongen er i september og november). Det varme vannet ved kysten av Hermanus tiltrekker seg store mengder hvaler som kommer for å leke og pare seg. De tre beste hvalobservasjonsstedene mellom Cape Town og Hermanus er oppført nedenfor.

Hvaler nær kysten av Sør-Afrika
Hvaler nær kysten av Sør-Afrika

Cape Town

False Bay, det beste hvalobservasjonsstedet i Cape Town

Det beste stedet for hvalobservasjoner i Cape Town ligger på False Bay-siden av Cape, der vannet er varmere. Hvalene migrerer hit fra midten av august til om lag midten av oktober. Det finnes flere observasjonsposter langs kysten, der du kan stoppe, ta frem kikkerten og speide etter disse enorme havpattedyrene. Tips: Hvalene er lettest å få øye på når det er lite vind (når havet er roligere).

Hvalobservasjon i False Bay
Veien mellom Gordon’s Bay og Rooiels

De vakre strendene ved Gordon’s Bay

Den pittoreske landsbyen Gordon’s Bay med sine storslagne strender ligger omtrent halvveis mellom Cape Town og Hermanus. Den beste tiden for hvalobservasjoner her er mellom juli og september. Et godt utkikkspunkt er Steenbrasdam, et vakkert pikniksted med en storslagen utsikt over Gordon’s Bay. Gordon’s Bay ligger også langs den vakre kystruten Clarence Drive, som går hele veien til Betty’s Bay – den store pingvinkolonien der er vel verd kjøreturen.

Hermanus: hvaler på nært hold

Hermanus er et av de beste stedene for hvalobservasjoner, både fra land og fra vannet. Hvalene er lette å få øye på fra utkikkspunkter langs den pittoreske vandreruten over klippene, enkelte steder ikke mer enn 25 meter fra land. Med båt kommer man enda tettere innpå dem. I september hvert år organiserer Hermanus en hvalfestival, et evenement som feirer hvalenes migrasjon med konserter og kulinariske aktiviteter.

Hermanus-kysten