Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Verdensberømt kinesisk kulturarv

Det finnes en overveldende mengde kulturarv i Kina. Spredd over hele det enorme landet finnes noen av verdens største kulturskatter, som Den kinesiske mur, terrakottahæren i Xi'an og Den forbudte by i Beijing. Men også mange andre steder venter på å bli oppdaget, av besøkende såvel som av arkeologer.

Disse utrolige stedene inkluderer de koloniale husene i Xiamen og Shanghai, operaene i Beijing og Sichuan, klostrene i Tibet, risterrassene i Honghe Hani og det historiske sentrum av Macao. Disse kulturskattene vil gi mange besøkende hakeslepp. Det er umulig å se alt på én tur – ideelt sett bør du komme tilbake og utforske Kina flere ganger.

Risterrassene i Honghe Hani
Risterrassene i Honghe Hani

Skatter i jorda

Da bonden Zhifa Yang skulle grave en brønn på eiendommen sin utenfor Xi'an i 1974, kom han over noen potteskår. Det virket ikke så spesielt der og da, men senere gravde arkeologer opp ikke mindre enn 8000 krigere i full størrelse, samt hester og våpen, som skulle beskytte mausoleet til keiser Qin. Hver av krigerne i den verdensberømte terrakottahæren i Xi'an har individuelle trekk. De var til og med i fulle klær da de ble begravet i jorden. Hæren har vært gravlagt siden begynnelsen på vår tidsregning. Utrolig nok later det til at det finnes flere slike hærer som fortsatt er gravlagt i jorden rundt byen, og arkeologer bruker nå moderne teknikk for å finne dem. Han-dynastiets Yangling-mausoleum er bygget rundt en slik nyoppdaget hær, og bringer historien til live med en holografisk film.

De verdensberømte krigerne i Xi'an
Klassisk vannhage i Suzhou

Vannskatter

Den kinesiske forkjærligheten for vannhager er gammel, og dateres minst tilbake til det 11. århundret. De fineste vannhagene finnes i byene Suzhou og Hangzhou, begge i nærheten av Shanghai, der aristokrater og embetsmenn brukte den begrensede plassen i bakgårdene sine så godt de kunne. Den omhyggelige designen av dammer, planter, steiner og høyder gjør at hagene først kommer til sin rett når du vandrer gjennom dem. Hagene er nå åpne for publikum, og ønsker besøkende velkommen med vakre lotusdammer, tepaviljonger, bonsaitrær og bambus. Det mest fortryllende ved dem er imidlertid landskapsarkitekturen, som er en kilde til inspirasjon for landskapsarkitekter over hele Øst-Asia.

Skatter i jorda

Det tibetanske folket har levd etter buddhistiske prinsipper i århundrer mellom himmelhøye fjelltopper, og templer og klostre finnes på de mest fjerntliggende steder. Troende tilbakelegger hundrevis av kilometer på pilegrimsferder til templene i Lhasa – noen legger seg på hender og føtter for annethvert steg som tegn på ærbødighet. Hvis du besøker hovedstaden i Tibet, vil du kunne se horder av oransjekledde munker under bønn og studier i såvel Drepung-klosteret som i Potala-palasset, den forhenværende residensen til Dalai Lama.

Det snøhvite Potala-palasset i Lhasa

Foto

  • De verdensberømte krigerne i Xi'an: meanmachine, Shutterstock