Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

De verdensberømte slusene langs Gøtakanalen

Gøtakanalen, også kjent som "Sveriges blå bånd", er et av landets viktigste eksempler på hydraulisk ingeniørkunst. Den 190 km lange kanalen går fra Gøteborg i vest til Østersjøen. På grunn av de store høydeforskjellene har kanalen 58 sluser. Slusene ved Berg, 10 km fra Linkøping, er et spektakulært syn.

Ved Berg finnes syv sluser etter hverandre, som gradvis senker eller løfter passasjerbåtene over en høyde på 30 meter, høydeforskjellen mellom Berg og innsjøen Roxen. Skogslandskapet langs kanalen er fantastisk for syklister og vandrere. For å beskytte naturmiljøet rundt kanalen blir deler av avgiften turistbåtene betaler for å seile gjennom kanalen brukt til å plante nye trær. I sommersesongen seiler inntil 3 000 turistbåter gjennom Gøtakanalen. Datoene for båtsesongen varierer hvert år, så du bør alltid sjekke på forhånd.

Det fredfylte grønne landskapet langs Gøtakanalen
Det fredfylte grønne landskapet langs Gøtakanalen

Linköping

Fotturer, sykkelturer og båtturer i Berg

I mange år var Gøtakanalen en svært viktig vannvei i Sverige, og spilte en viktig økonomisk og strategisk rolle. Den var den viktigste vannveien fra øst til vest, via flere store innsjøer. Nå er kanalen hovedsakelig en fritidsdestinasjon for båtfolk, fotturister og syklister. Vannveien tiltrekker seg mange besøkende, men området er ganske stort, så du kan fortsatt glede deg over freden og roen. Regionen har mange bilfrie sykkel- og vandringsruter, med mange restauranter for pauser langs veien.
To passasjerskip, Wasa Lejon og Ceres, seiler hver dag fra Berg for en cruise langs kanalen. Besøkende som heller vil holde seg på land kan glede seg over mange andre aktiviteter i Berg-området. Fuglekikkere vil finne mange fine steder for å observere fugler som hvithodehavørn og svarthalespove. Og like utenfor Berg, i et vakkert grønt landskap, ligger Vreta kloster fra Middelalderen. Det er Sveriges eldste kloster, og rommer et vell av historie.
Fritidsområde for vannsportstilhengere
Med cruiseskip langs Gøtakanalen

Gøtakanalen, et utrolig verk av manuell arbeidskraft

Gøtakanalen, som ble innviet i 1832, ble delvis gravd ut for hånd. Ledet av den svenske ingeniøren Baltzar von Platen gravde 58 000 soldater ut 87,3 kilometer av kanalen. De resterende 104 kilometerne var del av en naturlig vannvei. Slusene gjorde det mulig å forsere en differanse på 91,7 m mellom Østersjøen og innsjøen Vänern.