KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Vrakdykking på Bali

Vrakdykking er en av de mest populære formene for dykking. Havarerte skip på sjøbunnen maner frem bilder av rasende stormer, dramatiske hendelser og skjulte skatter. Det er ikke for ingenting at vraket av Liberty utenfor Tulamben, på østkysten av Bai, tiltrekker seg både erfarne og uerfarne dykkere fra hele verden. Det marine livet rundt vraket er enestående.

Blåflekkede piggrokker, makrell og klovnefisk er bare noen av de 300 fiskeartene du kan treffe på mens du dykker rundt Liberty. Et vrak på havbunnen er ofte det eneste faste objektet i mils omkrets, og vil derfor tiltrekke seg mange sjødyr og skalldyr. Forholdene rundt Liberty er perfekte for dykkere: lite strøm, varmt vann og god sikt. Deler av vraket ligger bare fem meter under havoverflaten, så du kan snorkle der også.

Titanisk – med sol og fisk

Liberty er en levning fra annen verdenskrig som har ligget på havbunnen i 50 år. Skipet ble senket av en japansk ubåt i 1942, og lå strandet ved Tulamben. Et vulkanutbrudd i 1963 veltet skipet over på siden og slepte det ut til havs. Ikke alle delene av vraket er sikre å gå inn i, ettersom det ikke er fullstendig intakt. Men i mange innvendige deler får du virkelig følelsen av å svømme inne i et skip. De undersjøiske rommene maner frem bilder fra filmen Titanic, bortsett fra at her har dessverre alle møblene gått tapt.

“Vrak blir ofte liggende på havbunnen i hundrevis av år”

Vrakdykking i Tulamben

Svømming med storøyde taggmakreller

Den svarte vulkanske jorda, solskinnet og det klare vannet rundt Bali gir en sikt under vann på om lag 25 meter. Med mindre du svømmer inn i en sverm storøyde taggmakreller som beveger seg rundt vraket som er virvelvind – alt du da ser er en sky av sølvfarget fisk. Storøyde taggmakreller er vant til dykkere, og hvis du nærmer deg stimen nedenfra, vil de fortsette å svømme uforstyrret. Det er en spesiell følelse, som å være en del av stimen for et øyeblikk.

En stim av storøyde taggmakreller

Dykking med guide

Du kan ikke unngå å legge merke til at livet i Tulamben kretser rundt dykking. Det er dykkerskoler langs hele kysten der du kan leie utstyr og delta på dykkerutflukter. Selv om Liberty-vraket er lett tilgjengelig, får nybegynnere kanskje mest ut av å dra dit med en guide. De kjenner vraket ut og inn, og kan vise deg de beste stedene. Kanskje kommer du til å møte barrakudaer, store havabbor og skilpadder.

Skilpadder