Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Zócalo: hjertet av Mexico by

Zócalo var en gang sentrum for aztekerkulturen, og er nå hjertet av Mexico by. Det er på denne enorme plassen at innbyggerne i metropolen samles til kulturaktiviteter, feiringer og demonstrasjoner. Om kvelden er plassen et yndet sted for en spasertur, eller for å nyte en typisk meksikansk burrito til en pris av under en euro.

Det offisielle navnet på plassen er faktisk Plaza de la Constitución. Kallenavnet Zócalo, som betyr "pidestall" eller "fundament", oppsto på 1800-tallet. Den opprinnelige planen om å bygge et digert uavhengighetsmonument falt i fisk, og fundamentet, som allerede var blitt bygget, ble stående ensomt og forlatt. Zócalo er hele 57 600 kvadratmeter stor, og er en av de største torgplassene i verden.

Et aztekisk sentrum

Zócalo er et ideelt utgangspunkt for en dag med sightseeing i Mexico by. Plassen er omgitt av flere attraksjoner, som Catedral Metropolitana og Palacio Nacional, presidentpalasset, som er vel verdt et besøk. Dagens palass står på nøyaktig samme sted som der palasset til aztekerkongen Moctecuhzoma II sto på 1500-tallet. Mange av steinene fra aztekerpalasset ble brukt om igjen ved byggingen av Palacio Nacional. De fleste besøkende kommer hit for å se de digre og imponerende veggmaleriene av den meksikanske kunstneren Diego Rivera. Han malte disse bildene mellom 1929 og 1935. Maleriene fremstiller Mexicos historie fra aztekerguden Quetzalcoatls ankomst til perioden etter den meksikanske revolusjonen i 1910.

Palacio Nacional
La Bandera fires

En spektakulær flaggseremoni

Heisingen og firingen av La Bandera, det digre meksikanske flagget som vaier hele dagen midt på Zócalo-plassen, er litt av et evenement. Hver dag kl. 8.00 heiser soldater flagget, og ved solnedgang firer de det igjen. Seremonien er litt av en forestilling, med trommeslagere, trompeter og marsjerende soldater. Den beste utsikten til seremonien får man fra taket på Catedral Metropolitana.

Dansere og pelonas

I tillegg til alle attraksjonene er Zócalo også en livlig og morsom plass. Aztekiske dansere har ofte forestillinger her. Med hodeplagg av fargerike fjær utfører de en autentisk dans fra aztekerperioden (om lag 1200 til 1530). Rundt plassen er det også tallrike spisesteder som serverer taco, tortilla og pelonas - en sprø, stekt sandwich med kjøtt, bønner og salsa.

Aztekiske dansere på Zócalo

Foto

  • La Bandera fires: PSHAW-PHOTO, Shutterstock
  • Aztekiske dansere på Zócalo: ChameleonsEye, Shutterstock