KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
Den blå lagune på Coronøya nær Manila
 

Praktisk informasjon om Manila

Slik kommer man seg rundt i byen

Trafikken i Manila er kjent for tett smog og trafikkorker, ikke minst i rushtiden. Kollektivtransport er billig og rikelig, inkludert bybane på hevet skinnegang (LRT) og Metro Rail Transit (MRT) som har bidratt til litt mindre trafikk. Men kollektivtransport kan også være farlig på Filippinene, og reisende bør være på vakt. Bybanen på hevet skinnegang kan være et godt alternativ. Den er rask, ren og effektiv, men veldig full i rushtiden. Det finnes flere selskaper som tilbyr ulike tjenester i byen samt lokale "jeepneys" som er minibusser i sterke farger som kan praies over alt. Busser og jeepneys er de rimeligste måtene å ta seg frem på i områder uten LRT. Det finnes også drosjer, men husk å avtale prisen på forhånd. Man kan også leie såkalte calesas (hestedrosjer), som tar turister med på kortere turer, og sykkeldrosjer. Uber og Grabs skyssformidlingstjenester er også tilgjengelig i Manila.

Tid

GMT +8.

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 220 volt, 60 Hz. Støpsel med to flate stifter og med to runde stifter er i bruk. To runde stifter er det vanligste.

Valuta

Filippinenes myntenhet er peso (PHP), som deles i 100 centavos. Vanlige kredittkort godtas de fleste steder i byer og turistområder. Det finnes minibanker i de største byene og i tettstedene på enkelte øyer. Amerikanske dollar godtas mange steder i Manila og andre turistområder, og er den valutaen det er enklest å få vekslet. Ellers kan også euro og britiske pund veksles i banker og på hoteller. De fleste bankene i Filippinene er åpne fra 9.00 til 17.00 fra mandag til fredag, men minibankene er åpne døgnet rundt. Det er best å ha med seg pesos når man reiser utenfor de største bysentrene.

Kommunikasjon

Landskoden for Filippinene er +63. Forhåndsbetalte SIM-kort kan kjøpes på flyplassen og i dagligvarebutikker. De forskjellige nettverkene har bedre dekning på visse øyer, så besøkende bør velge det nettverket som har best dekning på reisemålet. Wi-Fi-tilgang blir stadig mer vanlig, selv på øyene.

Nødnummer

911 er det nye nasjonale nødnummeret, sammen med 8888 for klager til det offentlige.

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

Ninoy Aquino internasjonale lufthavn

www.manila-airport.net

Slik kommer man seg til byen

Metro-Rail Transit-stasjonen ligger i nærheten av flyplassen, og togene kjører regelmessig. Reisende bør gå av på EDSA-Taft stasjonen, der kan de ta en flybuss som kjører mellom flyplassen og stasjonen. Bybusser stopper utenfor ankomsthallen i terminal 1 og 2. En jeepney kan kjøre passasjerer til terminal 3, eller man kan ta flybussen.

Bilutleie

Bil kan leies hos blant andre Europcar, Avis og National.

Drosjer på flyplassen

Gule drosjer med taksameter venter på holdeplasser utenfor terminalene. Vanlige hvite taxier er nå tilgjengelig i tillegg til nylig introduserte skyssformidlingstjenester som Grab og Uber.

Transport mellom terminalene

Det går gratis skyttelbuss mellom terminalene for passasjerer som har forbindelse videre. Det rapporteres imidlertid at denne tjenesten kan være upålitelig. Som følge av dette kan reisende bli nødt til å betale for taxi mellom terminalene.

Fasiliteter

På Manila lufthavn finnes det butikker, restauranter og barer, minibanker, banker med valutaveksling, bagasjeoppbevaring og posttjenester.

Parkering

Det finnes parkeringsplasser i nærheten av alle terminalene. De koster ca. PHP 300 per natt.

Internett

Wi-Fi er tilgjengelig på flyplassen.