KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Praktisk informasjon om Havana

Slik kommer man seg rundt i byen

Cubaneres bussystem er billig, men overfylt og tregt med lange køer og upålitelige ruter og tidtabeller. De nye, moderne bybussene kjører til alle deler av byen. De fleste besøkende til Havanna unngår busser og satser heller på de mange billige drosjene for å komme seg rundt i byen. Å leie en bil er ikke det beste alternativet, ettersom leiebil er dyrt. Veiene er dårlig skiltet, og mange enveiskjørte gater gjør kjøringen til en skikkelig utfordring. Ulike typer drosjer cruiser rundt i gatene, inkludert turistdrosjer, toseters sykkeldrosjer, colectivos (klassiske veteranbiler) og de ​​gule scooter coco-drosjene. De fleste turistdrosjene har klimaanlegg, taksameter, er godt vedlikeholdt og tar betalt i turistvalutaen konvertibel peso. Det finnes også veteranbileiere som tilbyr uoffisiell drosjetjeneste. Hvis man bruker disse, bør man avtale pris på forhånd, siden de ofte krever overpris. Noen veteranbiler kan leies av turister for turer rundt i byen. Disse står utenfor de viktigste turistattraksjonene som Revolusjonsmuseet og Capitolio. Det er hverken vanskelig eller dyrt å komme seg rundt i Havanna, og det er en fantastisk by å gå rundt i, for avstandene er korte.

Tid

Lokal tid er GMT -5 (GMT -4 fra andre søndag i mars til første søndag i november).

Elektrisitet

De fleste eldre hoteller bruker strøm med spenning på 110 volt, 60Hz, mens nyere hoteller bruker 220 volt, 60Hz. Det brukes mange forskjellige typer støpsler, men støpsler med to flate eller to runde stifter er mest vanlig.

Valuta

Den offisielle myntenheten er cubansk peso (CUP). Den deles i 100 centavos. "Turistvalutaen" er peso convertible (CUC), som erstatter amerikansk dollar som valuta på turistrelaterte steder som hoteller, restauranter og såkalte "dollar-butikker". Amerikanske dollar godtas ikke lenger som betaling, og man tar 10 % i kommisjon eller mer for å veksle dem. Det er derfor bedre å ta med euro, britiske pund eller kanadiske dollar. CUC har nesten samme verdi som amerikansk dollar. Enkelte steder aksepterer kun cubanske pesos, mens andre kun tar peso convertible (vanligvis turiststeder). Man bør kun veksle penger i offisielle vekslingskontorer eller banker for å unngå svindel ved forveksling av de to valutaene. Visa og MasterCard godtas kun i større byer og på hoteller dersom de ikke er utstedt av en bank i USA. Diners Club er ikke særlig utbredt, og American Express godtas ingen steder på øya. Ingen kreditt- og debetkort fra USA fungerer i minibanker, men de som har kort som er utstedt i andre land bør kunne ta ut pesos på de fleste turiststeder.

Kommunikasjon

Landskoden for Cuba er +53. Det finnes mange offentlige telefoner som kan brukes til å ringe både innenlands og utenlands, men internasjonale samtaler er dyre. Det finnes forhåndsbetalte telefonkort. Wi-Fi-tilbudet på Cuba er i rask vekst, men det er fremdeles begrenset tilgjengelighet, og internettilgang er ofte dyrt. Du må ha et forhåndsbetalt NAUTA-internettkort. Dette kan kjøpes på en ETECSA-stasjon, som du finner i de fleste store byer eller på hoteller av høyere standard. Når du har NAUTA-kort, må du finne en Wi-Fi-sone i et moderne hotell eller en Wi-Fi-park.

Nødnummer

106 (politi), 104 (ambulanse), 105 (brannvesen).

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

Jose Marti internasjonale lufthavn

www.havana-airport.org

Slik kommer man seg til byen

Det går busser fra lufthavnen til Havanna hver halvtime fra 10.00 til 22.00, men de må betales i lokal valuta. Privat transport anbefales.

Bilutleie

Transtour, Rex og Cubanacar tilbyr bilutleie på flyplassen.

Drosjer på flyplassen

Alle terminalene har drosjeholdeplass.

Transport mellom terminalene

Det kjører buss mellom de fire terminalene. Den femte er en fraktterminal og ikke beregnet for passasjerer.

Fasiliteter

Fasilitetene på lufthavnen omfatter VIP-lounger med businessfasiliteter, banker og vekslingskontor, assistanse for funksjonshemmede, hittegods, og mange butikker og restauranter.

Parkering

Det finnes både kort- og langtidsparkering rundt 150 meter fra terminalene.

Internett

Internettjenester tilbys i terminal 3 mot betaling.