Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

El Capitolio, Havana
 

Praktisk informasjon om Havana

Slik kommer man seg rundt i byen

Cubaneres bussystem er billig, men overfylt og tregt med lange køer og upålitelige ruter og tidtabeller. De nye, moderne bybussene koster en peso per tur, uansett hvorhen i byen man reiser. De fleste besøkende til Havana unngår busser og satser heller på de mange billige drosjene for å komme seg rundt i byen. Å leie en bil er ikke det beste alternativet, ettersom leiebil er dyrt. Veiene er dårlig skiltet, og mange enveiskjørte gater gjør kjøringen til en skikkelig utfordring. Ulike typer drosjer cruiser rundt i gatene, inkludert turistdrosjer, toseters sykkeldrosjer, colectivos (klassiske veteranbiler) og de ​​gule scooter coco-drosjene. De fleste turistdrosjene har klimaanlegg, taksameter, er godt vedlikeholdt og tar betalt i turistvalutaen konvertibel peso. Det finnes også veteranbileiere som tilbyr uoffisiell drosjetjeneste. Hvis man bruker disse, bør man avtale pris på forhånd, siden de ofte krever overpris. Noen veteranbiler kan leies av turister for turer rundt i byen. Disse står utenfor de viktigste turistattraksjonene som Revolusjonsmuseet og Capitolio. Det er hverken vanskelig eller dyrt å komme seg rundt i Havanna, og det er en fantastisk by å gå rundt i, for avstandene er korte.

Tid

Lokal tid er GMT -5 (GMT -4 fra andre søndag i mars til første søndag i november).

Elektrisitet

De fleste eldre hoteller bruker strøm med spenning på 110 volt, 50Hz, mens nyere hoteller bruker 220 volt, 50Hz. Det brukes mange forskjellige typer støpsler, men støpsler med to flate eller to runde stifter er mest vanlig.

Valuta

Den offisielle myntenheten er cubansk peso (CUP). Den deles i 100 centavos. "Turistvalutaen" er peso convertible (CUC), som erstatter amerikansk dollar som valuta på turistrelaterte steder som hoteller, restauranter og såkalte "dollar-butikker". Amerikanske dollar godtas ikke lenger som betaling, og man tar 10 % i kommisjon eller mer for å veksle dem. Det er derfor bedre å ta med euro, britiske pund eller kanadiske dollar. CUC har nesten samme verdi som amerikansk dollar. Enkelte steder aksepterer kun cubanske pesos, mens andre kun tar peso convertible (vanligvis turiststeder). Man bør kun veksle penger i offisielle vekslingskontorer eller banker for å unngå svindel ved forveksling av de to valutaene. Visa og MasterCard godtas kun i større byer og på hoteller dersom de ikke er utstedt av en bank i USA. Diners Club er ikke særlig utbredt, og American Express godtas ingen steder på øya. Ingen kreditt- og debetkort fra USA fungerer i minibanker, men de som har kort som er utstedt i andre land bør kunne ta ut pesos på de fleste turiststeder.

Kommunikasjon

Landskoden for Cuba er +53. Mobiltelefonselskaper har avtaler om nettveksling (roaming) med mange internasjonale mobilselskaper, men ikke selskaper i USA. Et GSM-nettverk dekker de fleste byene, og det går an å leie mobiltelefoner. Det finnes mange offentlige telefoner som kan brukes til å ringe både innenlands og utenlands, men internasjonale samtaler er dyre. Det finnes forhåndsbetalte telefonkort. I de viktigste små og store byene finnes det internettkafeer.

Nødnummer

Nødnummer: 106

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

Jose Marti internasjonale lufthavn

www.havana-airport.org

Slik kommer man seg til byen

Det går busser fra lufthavnen til Havanna hver halvtime fra 10.00 til 22.00, men de må betales i lokal valuta. Privat transport anbefales.

Bilutleie

Transtour, Rex, Via, Fenix og Cubanacar tilbyr leiebil.

Drosjer på flyplassen

Offisielle drosjer er tilgjengelige utenfor alle terminalbygninger, og en tur inn til Havanna sentrum koster rundt CUC 20-25.

Transport mellom terminalene

Det kjører buss mellom de fire terminalene.

Fasiliteter

Fasilitetene på lufthavnen omfatter VIP-lounger med businessfasiliteter, banker og vekslingskontor, assistanse for funksjonshemmede, hittegods, og mange butikker og restauranter.

Parkering

Det finnes både kort- og langtidsparkering rundt 150 meter fra terminalene.

Internett

Internettjenester tilbys i terminal 3 mot betaling.