KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
Det smaragdgrønne blå havet til Panama
 

Praktisk informasjon om Panama by

Slik kommer man seg rundt i byen

I begynnelsen kan det være vanskelig å finne veien i Panama by. Byen har et offentlig MetroBus-system. Besøkende kan bruke et Rapi>Pass-kort som kan kjøpes og lades opp i dagligvarebutikker. Det vanligste transportmiddelet i Panama by er drosje. En gjennomsnittlig tur bør koste under USD 10 til de fleste deler av byen. Drosjene har ikke taksameter. De kan praies på gata eller bestilles via telefon (selv om det da ofte legges til et gebyr). Det er også mulig å leie drosje på times- eller ukesbasis. Det kan være gunstig dersom man skal reise mye rundt. Det finnes leiebiler, men den lokale kjørestilen er aggressiv, og det å kjøre selv kan lett bli mer frustrerende enn hyggelig.

Tid

GMT -5.

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 110 volt, 60 Hz. Støpsel med to flate stifter er standard.

Valuta

Den offisielle myntenheten er panamansk balboa (PAB), som tilsvarer 100 centesimo. Amerikanske dollar godtas imidlertid overalt. Balboa er kun tilgjengelig som mynter. Den eneste formen for papirpenger som brukes, er amerikanske dollar. Det er lett å veksle valuta i Panama i banker, vekslingskontorer, hoteller og på flyplassen. Unngå svartebørsen. De beste kursene får man i de større bankene. Gamle, krøllete og skitne utenlandske sedler kan bli avvist for veksling. De fleste store kredittkort, American Express, Visa, MasterCard og Diners Club, er vidt akseptert. Det finnes mange minibanker i Panama by.

Kommunikasjon

Landskoden for Panama er +507. Det finnes flere leverandører av internettjenester i Panama, og gratis Wi-Fi er tilgjengelig på hoteller, i restauranter og andre steder i typiske turistområder. Å kjøpe et lokalt forhåndsbetalt SIM-kort kan være et godt alternativ til internasjonal roaming, som kan være dyrt.

Nødnummer

911 (Generelt), 104 (Politi), 103 (Brann)

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

Tocumen internasjonale lufthavn

www.tocumenpanama.aero

Slik kommer man seg til byen

Det finnes busser og minibusser kalt Taxi de Turismo, som kan bestilles fra informasjonsskranken i ankomsthallen. Reisen inn til byen tar rundt en halv time.

Bilutleie

Blant bilutleiefirmaene som er representert i ankomsthallen, er Alamo, Avis, Budget, Dollar, Hertz, National og Thrifty.

Drosjer på flyplassen

Drosjer kjører dag og natt til faste priser, avhengig av antall passasjerer. Drosjene har ikke taksameter.

Transport mellom terminalene

Terminalene på lufthavnen er i gangavstand fra hverandre.

Fasiliteter

Det finnes en bank og minibank, en restaurant og kaffebarer, og dessuten snackbarer. Det finnes også flere butikker i annen og tredje etasje, inklusiv tollfri shopping. Det finnes bagasjeoppbevaring, og det finnes også informasjonsskranker i ankomsthallen.

Parkering

Det er rikelig med parkeringsplasser på Tocumen internasjonale lufthavn, og det er svært billig.

Internett

Gratis trådløst Internett i inntil to timer.