KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Praktisk informasjon om Praha

Slik kommer man seg rundt i byen

Praha har et billig og effektivt transportsystem som består av busser, trikker, metro og en kabelbane i Petrin-åsen. Det historiske sentrumet er kompakt og kun for fotgjengere. Ellers er trikk en billig måte å se resten av byen på. Det finnes også mange metrostasjoner i sentrum. Trikkelinjene snor seg gjennom sentrum og er det beste alternativet etter metro. Bussene går helst utenfor sentrum, og de går litt uregelmessig. Etter midnatt er det begrenset buss- og trikketjeneste, vanligvis med avganger en gang i timen. Billetter kan brukes på alle typer transport, men må kjøpes på forhånd og aktiveres før hver reise. Det er best å bestille drosje via telefon og be om kvittering for reisen før start. Leiebil er dyrt og unødvendig siden store deler av byen er fotgjengerområde. Dessuten er det vanskelig å finne parkeringsplass, og biltyveri er vanlig.

Tid

GMT +1 (GMT +2 fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 230 volt, 50 Hz. Støpsler med to runde stifter og hull for stikkontaktens jordingsstift er standard. De fleste stikkontakter kan også brukes med standard europeisk støpsel med to stifter.

Valuta

Den offisielle myntenheten er tsjekkisk krone, kjent som koruna (CZK), som deles i 100 haler. De fleste kredittkort som American Express, Diners Club, Visa og MasterCard aksepteres, men det er best å ha kontanter dersom man reiser utenfor Praha og de viktigste turistområdene. Utenlandsk valuta kan veksles i banker og på vekslingskontorer og enkelte hoteller. Hoteller har høyere vekslingsgebyrer. Bankene er stengt i helgen. Minibanker (bankomater) er vanlig i Praha og er trolig den beste måten å skaffe seg lokal valuta til en god kurs på. Tsjekkia er fortsatt rimelig sammenlignet med resten av Europa, men forskjellen er stadig mindre.

Kommunikasjon

Landskoden for Tsjekkia er +420. Kjøp av et lokalt kontant-SIM-kort er en god måte å begrense ringekostnadene på, siden internasjonal roaming kan være dyr, og internasjonale samtaler fra hoteller innebærer høye tilleggsavgifter. Mange kafeer, restauranter, hoteller og kjøpesentre tilbyr gratis wifi-tilgang.

Nødnummer

112 (generelt), 158 (politi), 155 (ambulanse)

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

Praha Václav Havel lufthavn

www.prg.aero

Slik kommer man seg til byen

Minibusser kjører i skytteltrafikk til sentrum og slipper av passasjerer ved hoteller i hele byen. Airport Express tilbyr den raskeste transporten til jernbanestasjonen. Offentlige busser kjører regelmessig til alle deler av Praha med avgang fra holdeplass utenfor ankomsthallen. Prisen på kollektivtransport er avhengig av reisetidspunkt

Bilutleie

Alle de store bilutleiefirmaene er representert på lufthavnen, inkludert Avis, Europcar, Hertz og Sixt.

Drosjer på flyplassen

Det finnes også drosjer utenfor ankomsthallen. Drosje til sentrum tar rundt 30 minutter. Reisende bør avtale en pris med sjåføren før reisen begynner, siden mange lisensierte drosjer ikke har taksameter.

Transport mellom terminalene

Terminalene er knyttet sammen.

Fasiliteter

Det finnes flere barer, kafeer og restauranter i hovedterminalen. Vekslingskontor, minibanker og bank finnes også. Begge terminalene har wifi, og konferanse- og møterom kan leies.

Parkering

Parkering på Lufthavnen er gratis de første 15 minuttene, og besøkende får bare gratis parkering én gang hver 24. time. For parkering i lengre enn 15 minutter er prisen 100 CZK i de første 16 til 30 minuttene, med ytterligere 100 CZK for hvert påbegynt 30-minutters periode.

Internett

Gratis trådløst Internett.