Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

Fiskernes Bastion, Budapest
 

Praktisk informasjon om Budapest

Slik kommer man seg rundt i byen

Budapest har et stort, billig og effektivt system for offentlig transport som omfatter metro, trikker, busser, trolleybusser og tog. De fleste kjører til rundt 23.30, og deretter finnes det et begrenset utvalg nattbusser og trikker som kjører til rundt 05.00. Metroen er ren og trygg og har hyppige avganger. Selv om det kun finnes fire linjer, dekker metroen de fleste områdene som er av interesse for turister. Trikken er godt egnet for å kjøre ved den store avenyen eller langs elvebredden. Trolleybussene kjører på Pest-siden, og selv om det er vanskeligere å bruke dem, er de et praktisk valg dersom det ikke går metro, ikke minst rundt Buda. Man kan også kjøpe relativt rimelige reisekort som gir reisende rett til fri bruk av all kollektivtransport én eller flere dager. Det skjer en del lommetyverier på buss og metro, særlig når det er fullt.

Tid

GMT +1 (GMT +2 mellom siste søndag i mars og lørdag før siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 230 volt, 50 Hz. Støpsler med to stifter av europeisk type er standard.

Valuta

Selv om Ungarn er EU-medlem, brukes ikke euro. Den offisielle myntenheten er ungarsk florint (HUF). Den deles i 100 filler. De fleste internasjonale kredittkort godtas. Disse kan brukes til å ta ut kontanter fra banker og minibanker og til å betale regninger på hoteller, restauranter og i de fleste butikker. Bankene er vanligvis åpne mellom 8.00 og 16.00 på ukedager, og noen holder også åpent lørdag. Minibanker og valutavekslingsmaskiner finner du i små og store byer over hele landet. Det anbefales å beholde kvitteringene når du veksler, slik at du kan bevise at pengene ble vekslet på lovlig vis.

Kommunikasjon

Landskoden for Ungarn er +36. Koden for utgående samtaler er 00 fulgt av den aktuelle landskoden (f.eks. 0044 for Storbritannia). Områdekoden for Budapest er 1. Det er ofte høye gebyrer på telefonsamtaler fra hoteller. Det er billigere å bruke offentlige telefonkiosker eller telefonkort. Du får lokal nummeropplysning ved å ringe 198, og internasjonal nummeropplysning ved å ringe199. Du må kanskje vente en stund, men det finnes engelsktalende operatører. De lokale mobiltelefonoperatørene har GSM-nettverk og avtaler om nettveksling (roaming) med de fleste internasjonale operatører. Det finnes minibanker i byer av en viss størrelse.

Nødnummer

Nødnummer: 112

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

Klima

Budapest Ferenc Liszt internasjonale lufthavn

www.bud.hu

Slik kommer man seg til byen

Metrostasjonen kan nås med buss nummer 200E som går fra Terminal 2. Reisetiden med metro til sentrum av byen er omkring 30 minutter. Billetter til kollektivtransport fås kjøpt i flyplassens kundeserviceskranker, postkontoret, aviskiosken (Relay) og billettmaskinene ved busstoppet. Det finnes også en minibusservice som kjører passasjerene til reisemålet i byen så snart bussen er full. Billetter kan kjøpes i ankomsthallen, ved Airport Minibus-skranken. Eventuelt kan man bestille en drosje i ankomstterminalens informasjonsskranke. En tur til sentrum av byen tar ca. 20 minutter avhengig av trafikkforholdene.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Avis, Budget, Hertz Rent-a-Car, Sixt Rent-a-Car og Europcar Rent-a-Car er noen av de som tilbyr sine tjenester her.

Drosjer på flyplassen

Drosje kan reserveres i ankomsthallen. De har taksameter, men kan ikke overgå prisene som er satt i henhold til bysonene. Det går motorvei fra lufthavnen til byen. Turen tar 20 minutter. I september 2013 ble det innført en ny lov for drosjer i Ungarn som fastsatte en fast pris på HUF 280 per kilometer i tillegg til et grunnbeløp på HUF 450 og ventetillegg. En tur til sentrum av byen bør koste ca. HUF 6500, avhengig av trafikkforholdene. Unngå pirattaxier, siden de kan ta seg grovt betalt. Alle offisielle drosjer er godt merket og skal ha en oversikt over priser.

Transport mellom terminalene

Terminal 2 (reisemål i Schengen-området) og 2B (reisemål utenom Schengen-området) ligger så nær at de kan nås til fots. Det går en lukket gangvei mellom de to terminalene. Alle flyvninger benytter terminal 2A og 2B. Terminal 1 brukes ikke lenger til flyvninger.

Fasiliteter

Fasilitetene omfatter minibanker, vekslingskontor, førstehjelp, taxfree-butikker, barnepass, postkontor, kapell, restauranter, turistinformasjon og hotellreservasjon. Det finnes fasiliteter for funksjonshemmede personer, og hjelpeskranken på flyplassen har rullestoler. Personer med spesielle behov anbefales å kontakte flyselskapet eller reisebyrået sitt på forhånd. En kort spasertur unna terminal 2 er det et utendørs flymuseum.

Parkering

Hver terminal har egne parkeringsanlegg, med ekspress-, korttids- og langtidsparkering. Ekspressparkering gir deg fem minutter hvis du bare skal hente eller slippe av en passasjer. Deretter stiger prisen til HUF 800 for 30 minutter og HUF 1200 for en time.

Internett

Gratis trådløst Internett er tilgjengelig i alle terminalene og i SkyCourt-området.