Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Madrid

Plaza de la Cibeles, Madrid
 

Praktisk informasjon om Madrid

Slik kommer man seg rundt i byen

Det er enkelt å bevege seg rundt i Madrid. Byen har et godt utbygd bussnettverk, en moderne og effektiv metro og dessuten tog. Det finnes mange og billige drosjer, men diverse tillegg kan øke prisen. Besøkende bør sjekke at taksameteret ikke allerede er i gang og at det fungerer. Utlendinger utsettes ofte for overbetaling. Den enkleste måten å bevege seg rundt på er med den raske og effektive metroen, som når de fleste steder og går fra 6.00 til 1.30. Det er imidlertid best å unngå den i rushtiden. Det velutbygde bussnettverket dekker hullene i metronettverket fra 06.00 til midnatt. Bussene har egne filer for å unngå tett trafikk, og det kjører nattbusser etter midnatt. En 10-turers billett gir billigere reiser og kan brukes både på metro og busser. Madrid Card gir også innehaveren rett til visse former for gratis kollektivtransport. Unngå å kjøre bil i Madrid. Det er unødvendig stressende så lenge offentlig transport er så billig og praktisk. Leiebiler kan parkeres i parkeringshus mens man er i Madrid. Byen er kompakt, og det er best å gå hvis du kan. De fleste av severdighetene ligger i sentrumsområdet mellom kongeslottet og Parque del Retiro.

Tid

GMT +1 (GMT +2 mellom siste søndag i mars og siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 220 eller 225 volt, 50 Hz. Støpsler med to stifter av europeisk type er standard.

Valuta

Den offisielle myntenheten i Spania er euro (EUR). En euro deles i 100 cent. Penger kan veksles på vekslingskontorer og større hoteller, men bankene gir best vekslingskurs. Alle vanlige kredittkort godtas på de fleste hoteller, restauranter og butikker. Det finnes rikelig med minibanker, og de representerer generelt den billigste og enkleste måten å få tak i euro.

Kommunikasjon

Landskoden for Spania er +34. Betalingstelefoner er enten blå eller grønn og tar mynter og telefonkort. Disse selges i postkontorer, tobakksforretninger og aviskiosker. Mobiltelefonoperatører gir god dekning på GSM 900/1800 over hele fastlandet samt Balearene og Kanariøyene. Man har tilgang til e-post- og Internett på internettkafeer i de fleste byer og turistanlegg.

Nødnummer

Nødnummer: 112

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2015 2016
Første nyttårsdag 2015 - 1. jan. 1. jan.
Helligtrekongersdag 6. jan. 6. jan.
Langfredag 3. apr. 25. mar.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Marias himmelfart 15. aug. 15. aug.
Hispanisk dag 12. okt. 12. okt.
Allehelgensdag 2. nov. 1. nov.
Grunnlovsdagen 6. des. 6. des.
Jomfru Marias uplettede unnfangelse 8. des. 8. des.
Første juledag 25. des. 25. des.

Klima

+

Madrid har middelhavsklima med tørt, varmt og behagelig vær det meste av året. Vintrene er kjølige, men ikke så kalde som i mange andre europeiske land. Somrene er varme. Byen ligger ganske høyt over havet, og nærheten til fjellene forårsaker brå temperaturomslag både om vinteren og sommeren. Om sommeren, mellom juni og august, ligger gjennomsnittlig temperatur på mellom 18 °C og 31 °C. Varmen midt på dagen kan være intens, men kveldene er ofte behagelig kjølige. Om sommeren kan temperaturen stige til over 35 °C. Vinteren, fra desember til februar, bringer med seg temperaturer ned til like under frysepunktet, med gjennomsnitt mellom 2 °C og 10 °C. Det regner sjelden i Madrid, og skulle det komme noe, er det helst om våren og høsten. De våteste månedene er april, mai, november og desember. Den mest populære tiden for å besøke Madrid på er den varme sommeren mellom juni og august. Da er det mange turister i hele landet, men den beste tiden å besøke byen på er like før og etter sommeren, i mai eller oktober.

Adolfo Suarez Madrid Barajas lufthavn

www.aena.es

Slik kommer man seg til byen

RENFE tilbyr togtransport til og fra flyplassens terminal 4. Det kjører tog hver dag. De forbinder flyplassen med byen og stasjonene i hovedbanenettet. Lufthavnen betjenes av regelmessige EMT- og intercity-busser samt metro og lokale drosjer. Madrid Barajas lufthavn ligger rundt en halv times kjøretur fra Madrid sentrum.

Bilutleie

Flere bilutleiefirmaer er representert på flyplassen, blant andre Avis, Hertz og Europcar.

Drosjer på flyplassen

Det står drosjer utenfor alle terminalene. Bruk drosjer med lisens, og unngå piratdrosje. Turen inn til sentrum tar rundt en time.

Transport mellom terminalene

Rullende fortau knytter sammen tre av lufthavnens fire terminaler. En gratis transferbuss er tilgjengelig for passasjerer som skifter fly og terminal. Denne tjenesten omfatter alle lufthavnens fire terminaler.

Fasiliteter

På lufthavnen finnes det banker og valutaveksling, minibanker, butikker, restauranter og barer, kapeller, businessenter, postkontor og apotek. I terminal 4 finnes det tyrkisk bad, fotspa og vannmassasje.

Parkering

På Madrid Barajas lufthavn kan man parkere utenfor alle terminalene.

Internett

Trådløst Internett er tilgjengelig gjennom kubi wireless. De første 15 minuttene er gratis.