KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
Vår ved Genèvesjøen
 

Praktisk informasjon om Genève

Slik kommer man seg rundt i byen

Kollektivtransport i Genève består av et svært pålitelig nettverk av trikker, busser, enkelte tog og til og med de gule drosjebåtene som krysser innsjøen. Buss og trikker kjører fra 05.00 til midnatt, og i helgene kjører det i tillegg nattbuss. Billetter kjøpes før påstigning og aktiveres når man går om bord. Turister bør imidlertid få kortet Geneva Transport Card fra hotellet eller pensjonatet de bor på. Det gir ubegrenset gratis bruk av kollektivtransport. Hvis du ikke har hastverk, er det billigere og mer praktisk å gå eller sykle. Fra midten av april til midten av oktober kan man låne bysykler fra Genève Roule utenfor togstasjonen gratis. Det finnes drosjer, men de er nokså dyre. Det anbefales ikke å kjøre bil, for det er vanskelig å finne parkering. Men dersom man vil ta en tur rundt Genèvesjøen, kan en bil være praktisk.

Tid

GMT +1 (GMT +2 mellom siste søndag i mars og siste søndag i oktober).

Elektrisitet

Nettstrømmen i Sveits er på 230 volt, 50 Hz. Støpslene er av typen med tre runde stifter på linje, men støpsler med to runde stifter passer i stikkontaktene.

Valuta

Den offisielle myntenheten er sveitsiske franc (CHF), som deles i 100 rappen (tysk) eller centimes (fransk) Selv om landet ikke er med i EU, oppgis mange priser i euro, og noen forretninger godtar euro som betalingsmiddel. Kredittkort godtas de fleste steder, og det er rikelig med minibanker, mange med Cirrus- eller Maestro-system. Bankene gir best valutakurser, men det går også an å veksle penger på større hoteller, hovedbanestasjoner og flyplasser. Bankene er åpne mandag til fredag.

Kommunikasjon

Landskoden for Sveits er +41. Lokale mobilnettverk har dekning over hele landet og Wi-Fi er vanlig.

Nødnummer

112 (generelt), 117 (politi), 144 (ambulanse).

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

Genève lufthavn

www.gva.ch

Slik kommer man seg til byen

Offentlige busser kjører inn til sentrum med få minutters mellomrom fra avgangs- og ankomstnivåene. Passasjerer kan hente billetter til offentlig transport fra maskinene i området ved bagasjeutleveringen på ankomstnivået. Uniresos informasjonsskranke i ankomsthallen gir informasjon. Det kjører gratis skyttelbuss til de fleste hotellene. Det går Unireso-tog til Cornavin RR-stasjonen i sentrum hvert 10. minutt. Herfra går det tog videre til reisemål over hele Europa.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Alamo, Avis, Budget, Europcar og Hertz er noen av de som tilbyr sine tjenester her. Reisende må passe på at de leier bil på henholdsvis den franske eller sveitsiske siden av grensen, alt etter hvor de skal. Det er bare rundt 5 km inn til sentrum.

Drosjer på flyplassen

Drosjer finner mann utenfor ankomstterminalen. Avstanden er 5 km, og reisetiden varierer alt etter trafikk. Drosjene har taksameter, og det er rundt 60 drosjeholdeplasser i Genève.

Transport mellom terminalene

Terminal 2 brukes kun til chartertrafikk om vinteren og er vanligvis lukket.

Fasiliteter

Oppbevaringsskap for bagasje finnes på jernbanestasjonen og ved ankomst. Skycom Airport Business Centre og Business Corner tilbyr en rekke businessfasiliteter. Andre fasiliteter omfatter banker, vekslingskontor, minibanker, barer og restauranter, turistinformasjon, hotellreservasjonsskranke, postkontor og butikker, inklusiv tollfri butikk. Gode fasiliteter for funksjonshemmede personer. Personer med spesielle behov bør kontakte flyselskapet på forhånd.

Parkering

Parkering på Genève lufthavn koster fra CHF 3 per time for korttidsparkering, til CHF 29 for en dag og CHF 101 for en uke på langtidsparkeringspass. Merk at prisene varierer sterkt mellom de forskjellige parkeringsplassene. P51 er det billigste alternativet når det gjelder langtidsparkering. Eurocard, American Express og Visa kan brukes som betaling på parkeringsplassene.

Internett

Lufthavnen tilbyr 90 minutters gratis trådløst Internett. Ekstra internettid kan kjøpes.