Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

Den blå moské om natten, Istanbul
 

Praktisk informasjon om Istanbul

Slik kommer man seg rundt i byen

Den beste og enkleste måten å oppdage gamlebyen på er til fots, men til andre områder finnes det et rimelig kollektivtransporttilbud med busser, drosjer eller dolmuser (delt minibuss), trikk og metro som har hatt en viss dempende effekt på Istanbuls endeløse trafikk. Den elektroniske billetten Akbil, som kan etterfylles etter behov, selges i egne kiosker og gir rabatt på lokalbusser, trikker, metro og ferjer. Metrolinjen som går fra Aksaray til hovedbusstasjonen i Esenier og Atatürk lufthavn kan være nyttig. Det samme gjelder en annen linje som går nordover fra Taksim-plassen og gjennom Levent-distriktet. Bussene er langsomme og fulle, og billetter må kjøpes på forhånd i utendørs kiosker. Sjåføren selger ikke billetter. Dolmus og privat, gul drosje er mer komfortable enn bybussen og er også rimelige alternativer. Men du bør be hotellet ringe etter drosje, og sjekk at taksameteret virker. Det er vanlig at sjåføren prøver å få deg til å betale mer enn du skal. Om kvelden kan drosjer koste inntil 50 prosent mer enn om dagen. Dolmuser kan praies på gaten langs ruten. Passasjerferjene er også en fin måte å se byen på, og dessuten går det tog langs bredden av Marmara. Det anbefales ikke å kjøre eller leie bil, for trafikken er tett og kjørestilen tøff.

Tid

GMT +2 (GMT +3 fra siste søndag i mars til siste søndag i oktober).

Elektrisitet

220 volt vekselstrøm, 50 Hz. Europeisk støpsel med to stifter er standard.

Valuta

Den offisielle myntenheten er tyrkisk lira (TRY), som deles i 100 kuruş. Utenlandsk valuta kan veksles i banker, vekslingskontorer, postkontorer, flyplasser og fergeterminaler. Banker gir dårligst vekslingskurs, men er villige til å veksle til mindre kjent utenlandsk valuta. Bankene har hovedsakelig åpent mandag til fredag, men noen har åpent hver dag i turistområder. Det finnes mange minibanker i større byer og turistområder. Vær oppmerksom på at tastaturet i tyrkiske minibanker vanligvis ikke har bokstaver. Vanlige kredittkort godtas de fleste steder. De mest populære er Visa og MasterCard, men American Express godtas også i noen områder. Noen hoteller på de mest populære reisemålene godtar amerikanske dollar som betalingsmiddel.

Kommunikasjon

Landskoden for Tyrkia er +90. Det er god mobildekning med GSM 900- og 1800-nettverk over det meste av landet. Det finnes internettkafeer i de viktigste byene og turistsentrene.

Nødnummer

Medisinske nødsituasjoner: 112. Politi: 155.

Visa- og helseinformasjon

Everything about visa

Everything about health information

Offentlige høytidsdager

Klima

Istanbul Atatürk internasjonale lufthavn

www.ataturkairport.com

Slik kommer man seg til byen

Metroen i Istanbul tilbyr rask og enkel tilgang til byen, inklusiv bussterminalen for busser til andre byer. Bruk Zeytinburnu-stasjonen og bytt til en trikk for å komme til Eminonu-ferjen eller sjøbusskaien. Flybussen Havatas Bus kjører fra utenfor avgangshallen og inn til Taksim-plassen eller Kozyatagi. Skyttelbusser kjører mellom 04.00 og 01.00 og tar 40 minutter inn til byen. Det finnes også drosjer. Drosjeprisene er 50 prosent høyere mellom midnatt og 06.00.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Avis, Budget, National, Alamo, Sixt og Hertz er representert her.

Drosjer på flyplassen

Istanbul Ataturk lufthavn ligger vest for Istanbul, og det tar rundt 30 minutter inn til Taksim-plassen med drosje. Prisene i Istanbul avhenger svært av hvor man skal. Prisen er inntil 50 prosent høyere om kvelden. Bruk kun drosjer med taksameter, og insister på at sjåføren slår det på.

Transport mellom terminalene

Gangveier med rulletrapper og rullefortau forbinder terminal 1 (innenlands) og terminal 2 (utenlands). Det tar ca. 10 minutter å komme fra en terminal til den andre.

Fasiliteter

Det finnes banker, minibanker og vekslingskontorer. Det finnes også apotek, lekerom, frisør, blomsterbutikk, aviskiosk og lege. Andre fasiliteter omfatter turistinformasjon og hotellreservasjon, barer, tollfri butikk, konferansesenter og døgnåpen bagasjeoppbevaring.

Parkering

Det finnes både utendørsparkering og overbygd parkering i nærheten av terminalbygingene. Disse tilbyr både langtids- og korttidsparkering.

Internett

Trådløst Internett er tilgjengelig i ankomst-, avgangs- og hovedterminalene. Denne tjenesten er gratis i loungene i ankomst- og avgangsterminalene. Andre tilgangspunkter for trådløst Internett kan brukes mot betaling.