KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
Den blå moské om natten, Istanbul
 

Praktisk informasjon om Istanbul

Slik kommer man seg rundt i byen

Den beste og enkleste måten å oppdage gamlebyen på er til fots, men til andre områder finnes det et rimelig kollektivtransporttilbud med busser, drosjer eller dolmuser (delt minibuss), trikk og metro som har hatt en viss dempende effekt på Istanbuls endeløse trafikk. Den elektroniske billetten Akbil, som kan etterfylles etter behov, selges i egne kiosker og gir rabatt på lokalbusser, trikker, metro og ferger. Metrolinjen som går fra Aksaray til hovedbusstasjonen i Esenier og Atatürk lufthavn kan være nyttig. Det samme gjelder en annen linje som går nordover fra Taksim-plassen og gjennom Levent-distriktet. Bussene er langsomme og fulle, og billetter må kjøpes på forhånd i utendørs kiosker. Sjåføren selger ikke billetter. Dolmus og privat, gul drosje er mer komfortable enn bybussen og er også rimelige alternativer. Men du bør be hotellet ringe etter drosje, og sjekk at taksameteret virker. Det er vanlig at sjåføren prøver å få deg til å betale mer enn du skal. Om kvelden kan drosjer koste inntil 50 prosent mer enn om dagen. Dolmuser kan praies på gaten langs ruten. Passasjerferjer er en fin måte å se byen på. Det anbefales ikke å kjøre eller leie bil, for trafikken er tett og kjørestilen tøff.

Tid

GMT +3

Elektrisitet

220 volt vekselstrøm, 50 Hz. Europeisk støpsel med to stifter er standard.

Valuta

Den offisielle myntenheten er tyrkisk lira (TRY), som deles i 100 kuruş. Utenlandsk valuta kan veksles i banker, vekslingskontorer, postkontorer, flyplasser og fergeterminaler. Vær oppmerksom på at banker gir dårligst vekslingskurs, men er villige til å veksle til mindre kjent utenlandsk valuta. Bankene har hovedsakelig åpent mandag til fredag, men noen har åpent hver dag i turistområder. Det finnes mange minibanker i større byer og turistområder. Vær oppmerksom på at tastaturet i tyrkiske minibanker vanligvis ikke har bokstaver. Vanlige kredittkort godtas de fleste steder. De mest populære er Visa og MasterCard, men American Express godtas også i noen områder. Noen hoteller på de mest populære reisemålene godtar amerikanske dollar som betalingsmiddel.

Kommunikasjon

Landskoden for Tyrkia er +90. Det er god mobildekning, og nettverkene dekker det meste av landet. Det finnes internettkafeer i de viktigste byene og feriesentrene, og Wi-Fi blir stadig mer utbredt.

Nødnummer

112 (medisinsk nødnummer), 155 (politi).

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

Istanbul lufthavn

www.ataturkairport.com

Slik kommer man seg til byen

Jernbaneforbindelse til flyplassen er planlagt, men for øyeblikket er skyttelbusser den eneste typen offentlig transport som betjener flyplassen. Havaist og IETT tilbyr skyttelbuss-tjenester, og billetter/smartkort kan kjøpes på flyplassen. Taxier er også lett tilgjengelige.

Bilutleie

Bilutleiefirmaer på stedet er bl.a. Europcar, Comet, Enterprise, Garenta, Hertz, Budget, Avis og Dokay.

Drosjer på flyplassen

Istanbul lufthavn ligger nordvest for Istanbul, og det tar rundt 45 minutter til en time å dra til sentrum av byen med taxi. Det finnes tre hovedtyper av taxier: gule økonomitaxier, blå komforttaxier og svarte premium-taxier.

Transport mellom terminalene

Flyplassen har en stor og moderne terminal som består av sju innganger. Gate 1 og 2 er for innlandsflyvninger, mens de andre betjener internasjonale flyvninger.

Fasiliteter

Det fins butikker, banker, vekslingskontorer, bønnerom, et bredt utvalg av steder å kjøpe mat og drikke, barer, en taxfree-butikk samt passasjer-lounger. Det fins også et flyplasshotell og sentre for turistinformasjon.

Parkering

Istanbul lufthavn skilter med et av verdens største parkeringsanlegg over flere etasjer, som består av fem etasjer med alt fra lavpris- til premium-alternativer.

Internett

Wi-Fi er tilgjengelig på flyplassen.