KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
Berømte gule NYC drosjer
 

Praktisk informasjon om New York

Slik kommer man seg rundt i byen

New Yorks offentlige transportsystem er relativt godt og rimelig, og omfatter busser og t-bane. De ikoniske gule drosjene er også alltid tilstedeværende, men de er noe dyrere. Besøkende bør unngå ulisensierte drosjer, noen ganger kalt sigøyner- eller pirattaxier. Man kan bruke en kombinasjon av disse transportmidlene, eller bare komme seg rundt til fots. Å gå er ofte den beste måten å se byen på. I rushtiden, når busser og drosjer blir sittende i kø og tunnelbanen er overfylt, kan det å bruke beina være det raskeste alternativet. Generelt er den døgnåpne t-banen det mest effektive transportsystemet, og de fleste severdighetene på Manhattan ligger i nærheten av en t-banestasjon. I likhet med andre store byer kan den være forvirrende i begynnelsen. Bussene er enklere, men langsommere. Ta bussen for kortere reiser eller når du skal reise på tvers av byen. Det anbefales ikke å kjøre bil i New York. Det er stor trafikk, ekstremt dyre parkeringsplasser og mange aggressive sjåfører.

Tid

GMT -5 (GMT -4 fra mars til november).

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 120 volt, 60 Hz. Plugger er hovedsakelig av typen med to flate pinner, selv om tre-pinners plugger (to flate parallelle pinner og en avrundet pinne) også brukes i stor utstrekning. Europeiske apparater som laget for å brukes med to forskjellige spenninger, trenger adapter.

Valuta

Den offisielle myntenheten er amerikansk dollar (USD), som deles i 100 cent. Bare store banker veksler penger. Kredittkort godtas de fleste steder, og det er rikelig med minibanker. Bankene er åpne mandag til fredag 9.00 til 15.00.

Kommunikasjon

Landskoden for USA er +1. Mobilnettverk dekker det meste av landet, spesielt alle byområder. Det finnes internettkafeer i de fleste små og store byene, og Wi-Fi er utbredt.

Nødnummer

911 (generelt)

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

John F. Kennedy internasjonale lufthavn

www.kennedyairport.com

Slik kommer man seg til byen

I alle terminalenes områder for bagasjeutlevering/ankomst gis det informasjon om videre transport som busser, delt minibuss og limousin. AirTrain kobler Lufthavnen til T-banen, toget og bussystemet, som går til sentrum. SuperShuttle Manhattan er en 24-timers dør-til-dør-service til hvor som helst mellom Battery Park og 227th, inkludert alle hoteller. Tjenesten går også til Queens, Brooklyn, Bronx og Staten Island. Go Airlink er en annen dele-tjeneste som tilbyr skyttelbusser som reiser mellom Lufthavnen og byen. Tilsvarende er NYC Airporter en ekspressbusstjeneste som frakter passasjerer fra JFK til stasjoner som Grand Central og Penn, og Port Authority Bus Terminal.

Bilutleie

Bilutleieselskaper som er representert på alle terminaler inkluderer Advantage, Alamo, Avis, Budget, Dollar, Hertz, Enterprise, National og Payless. AirTrain frakter reisende mellom terminalene og kontorene til bilutleiefirmaene.

Drosjer på flyplassen

Drosjer venter utenfor alle de seks terminalene, og turen inn til Manhattan tar 40-60 minutter. Det faste gebyret til Manhattan, eksklusiv avgifter, er rundt USD 52. Omtrentlig pris til andre steder er Brooklyn for USD 59 - USD 64, Queens for USD 28 - USD 33, Staten Island for USD 67 - USD 79, og Bronx for USD 48 - USD 68. En reise til La Guardia Lufthavn kan koste USD 34 - USD 39, og Newark Lufthavn USD 97 - USD 102, med et USD 17,50 tillegg. Tips for god service er vanlig. Bruk kun drosjer fra drosjetildelingsboden, og avslå tilbud fra andre.

Transport mellom terminalene

Passasjerer kan reise mellom JFKs seks terminaler på gratistoget AirTrain. Videre reise må det betales for.

Fasiliteter

Alle terminaler har minibanker, vekslingskontor, barer, restauranter og et godt utvalg av butikker. Reisende vil finne de fleste tjenester i terminalene, blant annet trådløst Internett, medisinske tjenester, informasjonsskranker og skopussere.

Parkering

JFK har to typer parkering. Langtidsparkeringen ligger 6 km fra terminalene. Gratistoget AirTrain tilbyr transport. Man bør beregne 30 minutter for å nå sin terminal. Den andre parkeringen (CTA) ligger rett ved terminalene og fyller behovet for korttids-/dagparkering. Skiltene på parkeringsplassen er fargekodet for å vise hvor langt det er til terminalene. Nær inngangen på lufthavnen er det et eget område der bilister kan vente på ankommende passasjerer, for å redusere kø.

Internett

Trådløst Internett er tilgjengelig.

Flyplasser i nærheten