KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

De flowerpower flowt nog op Ibiza

Toen op het vasteland van Spanje het repressieve regime van dictator Franco heerste, was Ibiza een vrijgevochten flowerpowerparadijs met wilde vollemaansfeesten, stille stranden waar naakt zonnen geen punt was, en vrijelijk verkrijgbare softdrugs. Her en der op het ‘Witte Eiland’ is de hippiesfeer van weleer ook nu nog vindbaar. Drie hotspots voor wie heimelijk nog immer langharig van geest is.

In de woelige jaren ’60 werd Ibiza overspoeld door peluts, oftewel ‘harigen’. The Rolling Stones, Pink Floyd en Santana traden er op, Salvador Dalí kwam vakantievieren en Frank Zappa en Grace Jones genoten hallucinante zonsondergangen bij het vermaarde Café del Mar. In de hoogtijdagen, pakweg van 1965 tot 1975, trok het eiland jaarlijks honderdduizend harigen. Ibiza’s imago als hedonistisch partyparadijs ontstond in het hippietijdperk, dat hier duurde tot diep in de jaren ’80.

Hippiegrot met uitzicht op Es Vedrà
Hippiegrot met uitzicht op Es Vedrà

Ibiza

De zaterdagse hippiemarkt van Las Dalias

De hippiemarkt van Las Dalias

Legio hippies die in de jaren ’60 naar Ibiza kwamen, vestigden zich in het afgelegen noorden in vervallen finca’s in boerendorpjes als Sant Carles. Bar Las Dalias was het hippiehoofdkwartier: dé plek voor zweeffeesten waarvoor de drugs met karrenvrachten tegelijk werden aangevoerd. Tegenwoordig zijn het toeristen die hier met busladingen tegelijk worden afgeleverd. De zaterdagse hippiemarkt wordt, aldus de foldertjes, bemand door ‘originele hippies’ die ‘kleurige juwelen, bongo’s en handgemaakte snuisterijen’ verkopen.

+ Read more

Bekijk op de kaart

Bar Las Dalias, Sant Carles de Peralta, Ibiza, http://www.lasdalias.es/

De magische postvakjes van Bar Anita

In ‘hippiedorp’ Sant Carles is Bar Anita nog zo’n aloude hippie-hangout. De muren zijn een meter dik en witgekalkt, achterin staan de tapas op de toog, op het prikbord hangen annonces voor yogaretraites, tai chi-cursussen en holistische massages. En op de patio onder de wijnranken staan de tafeltjes en stoeltjes te wankelen op de keienvloer – eten en drinken doe je beter behoedzaam. Hier komen niet louter toeristen, maar ook locals, al was het maar om hun postvakjes te legen. Sinds de sixties is hier niks veranderd.

+ Read more

Hippie-hangout Bar Anita in Sant Carles

Bekijk op de kaart

Bar Anita, Sant Carles de Peralta, Ibiza
Zondags hippiefeest in Cala Benirràs

Het zondagse hippiestrand: Cala Benirràs

Op doordeweekse dagen is Cala Benirràs een van de mooiste strandjes van Ibiza, in een beschutte baai omzoomd door een zacht ruisend pijnbomenbos. Op zomerse zondagen rond zonsondergang komen de hedendaagse hippies van heinde en verre hierheen, worden er kampvuren op het strand opgestookt en wordt er tot diep in de zwoele nacht gegeten, gedronken, getrommeld en gedanst. Bemachtig bijtijds een tafeltje bij het ontspannen strandbarretje en zie de zon zachtroze achter een rotseilandje in de Middellandse Zee zakken. Peace.

+ Read more

Bekijk op de kaart

Cala Benirràs, Sant Joan de Labritja, Ibiza