Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Da Vinci’s meesterwerk

De kerk Santa Maria delle Grazie is de laatste jaren nog populairder dan voorheen. Sinds de bestseller ‘De Da Vinci Code’ van Dan Brown en de succesvolle verfilming trekt de kerk extra veel bezoekers met Leonardo da Vinci’s muurschildering ‘Het Laatste Avondmaal’, die een rol speelt in het verhaal. De schildering, waarop Jezus aan tafel is afgebeeld op de avond voordat Judas hem verraadt, is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van deze kerk.

De kerk waarin Da Vinci ‘Het Laatste Avondmaal’ schilderde, werd eind 15de eeuw gebouwd onder leiding van architect Guiniforte Solari. Na de oplevering is meteen een nis van de kerk afgebroken en daarna heeft de beroemde renaissance-architect Donato Bramante de kerk opnieuw vormgegeven – met als resultaat een van de mooiste renaissancegebouwen van Milaan. Binnen in de kerk valt direct het verschil op tussen Solari’s schip met spitsbogen dat volledig is bedekt met drukke fresco’s en het lichte sobere ontwerp van de nissen door Bramante. Het gebouw werd in 1943 zwaar toegetakeld door geallieerde bombardementen, maar de beroemde schildering van Da Vinci bleef gelukkig intact; de muur was uit voorzorg met zandzakken verzwaard.

De intieme Santa Maria delle Grazie
De intieme Santa Maria delle Grazie

Milaan

De grootste schilder aller tijden

Milaan is altijd al de stad van Leonardo da Vinci geweest, hoewel hij er niet is geboren. De wereldberoemde renaissanceschilder is, zoals zijn naam al suggereert, afkomstig uit Vinci, een dorpje in de buurt van Florence. Hij werd geboren als een ongeaccepteerd buitenechtelijk kind. Niet de beste start voor een kind in de 15de eeuw. Da Vinci verhuisde op 14-jarige leeftijd naar Florence en eindigde uiteindelijk in Milaan. Da Vinci wordt gezien als een van de grootste schilders aller tijden, maar hij was ook beeldhouwer, architect, filosoof, natuurkundige en ingenieur. Een ‘Renaissance Man’ avant-la-lettre.

“Voor ‘Het Laatste Avondmaal’ kocht Da Vinci speciaal een bijbel om research te doen”

Da Vinci’s meesterwerk: ‘Het Laatste Avondmaal’

Vlekken op de muur

Da Vinci’s meesterwerk legt het moment vast vlak na Jezus’ woorden tegen zijn 12 discipelen: ‘Ik zeg u dat één van u mij verraden zal.’ De kunstenaar weet op een realistische manier de verbazing op hun gezichten en de lichaamstaal te schilderen. De muurschildering is dan ook geen fresco, maar een tempuraschildering, een techniek waarmee kunstenaars subtiele nuances kunnen vastleggen. Maar omdat deze techniek minder duurzaam is, ontstonden er al snel vlekken in de schildering, die moeilijk zijn te restaureren.