Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Île Feydeau, een eiland op het droge

Nantes wint de laatste jaren aan bekendheid als een stad van moderne kunst en design. Maar vergeet het historische centrum van de havenstad niet: dat heeft nog altijd een hypnotiserende aantrekkingskracht op bezoekers. Een mooi voorbeeld zijn de architectonische parels van de 18de eeuwse wijk Île Feydeau, een voormalig eiland in een zijarm van de Loire.

Vroeger zou je Île Feydeau het Beverly Hills van Nantes hebben kunnen noemen. Halverwege de 18de eeuw, in de tijd dat de havenstad volop profiteerde van de handel met de Franse koloniën, lieten rijke handelaren namelijk een uiterst luxe wijk aanleggen. Ze kozen daarvoor een exclusief plekje: een klein eiland in een zijarm van de Loire. Nog altijd vergapen wandelaars zich hier aan de grandeur van de herenhuizen, met hun witte façades die oplichten in de zon. Wie het hoofd in de nek legt, ziet de mooiste sculpturen en ook het alomtegenwoordige sierlijke smeedijzer van de Franse balkons.

Opgeslokt door de stad

Sommige panden in Île Feydeau lijken iets voorover te hangen, en dat is geen optisch bedrog. Vanwege de zandbodem begon de wijk een eeuw na de bouw te verzakken. Hoewel Feydeau nog altijd de naam Île draagt, is het al een tijdje geen eiland meer. In de jaren ’30 werd de zijarm van de Loire gedempt en ging de vroegere buitenwijk bij het stadscentrum horen.
Het eilandgevoel is toch een beetje in stand gebleven door de groenstroken die zijn aangelegd op de vroegere rivierbedding. Dat is het duidelijkst te zien op Quai Turenne, waar de huizen tegenwoordig uitkijken op valse kades en een lager gelegen grasveld. Als het donker is, lijkt het haast alsof hier nog steeds water stroomt, en in de zomer verandert het gazon in een groen strandje waarop studenten liggen te lezen in de zon. Parallel aan deze kade loopt Rue Kervégan, een prachtige straat met kinderkopjes. Hier werd een van de beroemdste inwoners van Nantes geboren: Jules Verne.

Zeemonster boven een raam in Île Feydeau
Jules Verne Museum

Fortuin door slavenhandel

De rijke architectuur van Feydeau is imposant, maar de herkomst van al dat geld is een minder mooi verhaal. De families die de herenhuizen lieten bouwen vergaarden hun fortuin door slavenhandel. In de 18de eeuw passeerden wel 450.000 slaven de haven van Nantes op weg naar Amerika. Een monument aan de Quai de la Fosse, verderop langs de Loire, herdenkt deze gruwelijke geschiedenis. Bezoekers van het betonnen bouwwerk van de architecten Wodiczko + Bonder lijken af te dalen in een schip. De lichtstralen die u binnen ziet vallen door smalle openingen in de muur roepen de slechte leefomstandigheden aan boord van de slavenschepen op. Een indringende ervaring.

Het monument voor de afschaffing van de slavernij