Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Perzische kunst in het Golestan Paleis

Het is nog altijd een walhalla van de Perzische architectuur: het Golestan Paleis. Dit bijzondere bouwwerk is één van de oudste gebouwen van Teheran. Waar je ook kijkt, over elk detail is nagedacht: in elk hoekje en boogje zijn versierd met bijzondere patronen en schilderingen. Niet verwonderlijk dat UNESCO dit paleis opnam in de lijst van werelderfgoed.

Van oudsher maakte Iran deel uit van Perzië. Eén van de machtigste dynastieën binnen dit rijk waren de Kadjaren, met Agha Mohammad Khan als grondlegger. In 1794 kreeg Khan grote delen van Perzië in handen, waaronder Teheran - destijds een onbetekenend dorp. Toch riep hij het uit tot de nieuwe hoofdstad van zijn rijk. Onder het bewind van de Kadjaren groeide Teheran daarna uit tot een mondaine stad, met het Golestan Paleis als belangrijkste symbool van deze bloeiperiode. Het imposante complex is een aaneenschakeling van vakkundige schilderingen en beeldhouwwerken.

De zaal der diamanten
De zaal der diamanten

Teheran

Het paleis van bloemen

Het complex wordt wel ‘het paleis van bloemen’ genoemd. Wie het bezoekt, begrijpt gelijk waarom: overal zijn kleurrijke bloemendecoraties te zien. Het paleis bestaat uit verschillende gebouwen, tuinen en vijvers die opengesteld zijn voor het publiek en inmiddels een museumfunctie hebben. Eén van de mooiste gebouwen is de Emarat-e-Badgir met de vier kenmerkende ‘windtorens’, destijds een soort airconditioning. Als bezoeker kun je hier uren ronddwalen om je zo een beeld te vormen van het leven aan het Perzische hof.
De terugkomende bloemenprint

De marmeren troon

Spectaculair is de Takht-e Marmar, de ‘marmeren troon’. Fath Ali Shah, de tweede keizer van de Kadjaren dynastie, liet de riante zetel uithouwen. De koninklijke beeldhouwers werkten vier jaar lang aan de sculptuur waarvoor ze 65 stukken marmer gebruikten, afkomstig van een mijn die honderden kilometers ten zuiden van de stad ligt. De troon is een soort plateau dat ondersteund wordt door mensfiguren, mythische wezens pilaren. Vooral het precieze beeldhouwwerk is, ruim 200 jaar na dato, nog altijd van grote schoonheid.
Takht-e Marmar