Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Risotto alla Milanese

Een trip naar Milaan bestaat uit meer dan winkelen, cultuur snuiven en het bewonderen van de Duomo – ook het eten van risotto is hier een must! Milanezen zijn er dol op. Terwijl in het overgrote deel van Italië pasta de kaart domineert, staat noord-Italië vooral bekend om haar rijstgerechten als risotto. Er zijn zelfs restaurants die zich hier volledig in hebben gespecialiseerd.

Risotto is het verkleinwoord van ‘riso’, dat rijst betekent. In Milaan bereiden ze de rijst, wereldwijd de populairste graansoort, op een bijzondere manier. Risotto alla milanese bevat namelijk saffraan, wat de mooie gele kleur verklaart. Er gaan vele verhalen over de oorsprong maar één ervan is die over een jonge leerknecht die in 1574 aan de Dom van Milaan werkte. Hij kreeg ruzie met de baas en wilde diens trouwerij verpesten. De knecht kleurde daarom de rijst met saffraan, maar dat bleek onverwacht een (blijvend) succes.

Milanezen zijn dol op risotto
Milanezen zijn dol op risotto

Milaan

Risotto bij Da Abele

De risottokoning van de stad

De Trattoria da Abele wordt ook wel de ‘risottokoning’ van Milaan genoemd. In dit eenvoudige en traditioneel uitziende restaurant weten de koks oneindig te variëren. Van klassieke risotto alla milanese tot meer bijzondere variaties als risotto cuneese (met bacon en aardappelen) of risotto con spinaci e scamorza (met spinazie en gerookte kaas). In de zomer spelen de koks graag met lichtere ingrediënten zoals kleine wilde aardbeien. Verder weten ze hier ook wel raad met de nagerechten, dus houd vooral wat ruimte over.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Via Temperanza, 5, Milan

23 verschillende risottogerechten

Bij Trattoria Casa Fontana zit u gegarandeerd tussen de risottoliefhebbers, want in dit kleine restaurant maken ze met de hoogste kwaliteit rijst wel 23 verschillende risottogerechten – naar keus met vlees of vegetarisch. Het is aan te raden van tevoren te reserveren, want dit restaurant zit vrijwel altijd vol. Het ligt in een buitenwijk van Milaan, dus u moet even wat moeite doen om er te komen.

+ Lees meer

Risotto met champignons en kruiden

Bekijk op de kaart

Piazza Carbonari 5, Milan
Fungi risotto

Risotto bij de open haar

In restaurant El Brellin serveren ze enkele geweldige traditionele gerechten als ‘risotto met courgettebloem, rauwe garnalen en paarse aardappelschijfjes’ of ‘klassieke Milanese risotto met saffraan en saus van runderschenkel’. Het restaurant heeft 2 verdiepingen; u zult ongetwijfeld een knus plekje vinden tussen de open haarden en vele schilderijtjes aan de muur. Mocht u na het eten nog geen zin hebben de avond al af te sluiten, kunt u nog een drankje doen in het naastgelegen café dat bij El Brellin hoort.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Alzaia Naviglio Grande 14, Milano